IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини Даниел Митов в безстопанственост

Бившият външен министър е разследван по същото дело като заместника си Христо Ангеличин

16:33 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Специализираното звено “Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем за безстопанственост Даниел Митов – бивш министър на външните работи от втория кабинет на Бойко Борисов.

Той е обвинен в това, че в периода от 15 януари до 31 юли миналата година като министър на външните работи не е положил достатъчно грижи за ръководенето и управлението на повереното му имущество, пише на сайта на Прокуратурата. 

Външното министерство не е провело обществена поръчка, а по силата на две споразумения е използвало фирма, която е имала договор с Министерството на земеделието и храните. Митов е задължил МВнР да преведе за периода на търговско дружество 700 000 лева чрез МЗХ и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Прокуратурата оценява щетите за МВнР в размер на близо половин милион лева (494 458,04 лева). На толкова възлиза сумата на плащането, което не трябва да се преведе от МВнР на МЗХ, защото търговското дружество не е спазило ценовото си предложение.

Обвинението е определено като престъпление по чл. 219 ал.1 на Наказателния кодекс.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Обвинението е по наказателно производство, което беше образувано на 19 януари 2017 г. от Специализираното звено “Антикорупция“, чието разследване установи, че МВнР не е провело обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на ведомството.

Вместо да се спази закона, тъй като са налице основания за провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на ЗОП, бившият министър Даниел Митов е сключил  две споразумения (от 15 януари 2016 г. и от 22 април 2016 г.) с Министерство на земеделието и храните, по силата на които са ползвали услугите на търговско дружество чрез МЗХ, уточняват от държавното обвинение.

От Прокуратурата напомнят, че с това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на аграрното ведомство.

От ведомството на Сотир Цацаров припомнят, че по същото наказателно производство на 4 май като обвиняем беше привлечен и бившият заместник министър на външните работи Христо Ангеличин, който заедно с Даниел Митов беше в предишния кабинет на Бойко Борисов от квотата на Реформаторския блок.

Още през януари Прокуратурата повдигна обвинение на бившия зам.-външен министър за закупуване на телефонни централи за мисиите в чужбина без търг.  Разследването срещу него започна след сигнал на бившия външен министър от БСП Кристиян Вигенин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още