Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост 

Ако бъдат признати за виновни могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години

Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост 

Снимка: Архив Ройтерс

Софийската градска прокуратура обвини двама от квесторите на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Това става ясно от сайта на държавното обвинение.

Елена Костадинчев и Станислав Лютов са обвинени за това, че от 20 август 2014 година до 6 ноември същата година умишлено не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на девет договора за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките. 

Тези действия са в нарушение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. 

Още по темата

Съгласно текстовете на норматива не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители, уточняват от прокуратурата.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъдат признати за виновни могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Разследването на Лютов и Костадинчев започна през май 2015 г., малко след като премиерът Бойко Борисов обяви, че в последните дни на работа си са извършени много нарушения. "Освобождавано е имущество, преправяни са над хиляда договора", каза тогава премиерът. Според него загубата за Фонда за гарантиране на влоговете е за около 100 млн. лева. 

Двамата квестори заявиха по-късно, че действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Те определиха обвиненията като "необосновани" и настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби.

Всичко по казауса КТБ може да проследите тук.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев наложи вето на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие