IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата обвини Иво Прокопиев в пране на пари

Членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков също са обвиняеми

15:38 | 26.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Софийска градска прокуратура обвини Иво Прокопиев за пране на пари, стана ясно от прессъобщение на органа, цитирано от Dnes.bg.

В Софийска градска прокуратура се провежда разследване за престъпления по служба, извършени от служители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с „Каолин“ АД, гр. Сеново. В хода на разследването са назначени множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне. Това съобщава пресцентърът на прокуратурата "по повод запитвания от медии".

Обвинен е Иво Прокопиев, който освен бивш собственик на "Каолин", е и издател на "Капитал" и "Дневник".

“На 23.04.2018 г. е постъпил сигнал от председателя на КПКОНПИ, ведно с материали от извършена проверка от Комисията. В сигнала и приложените към него документи са посочени множество факти и обстоятелства, които са послужили като основание за започване на разследване и за престъпление по чл. 253 НК (пране на пари), касаещо продажбата на придобити от „Алфа Финанс Холдинг“ АД акции от капитала на „Каолин“ АД, представляващи 100% от капитала на „РМД  Каолин  98“ АД,  на регистрирано на 20.12.2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество „Кварцверке ГмбХ“.

Въз основа на проведените допълнителни действия по разследването са събрани доказателства, обосноваващи ангажиране на наказателната отговорност на Иво Прокопиев за пране на пари, в качеството на председател на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД."

Към наказателна отговорност за пране на пари са привлечени и членовете на Съвета на директорите на „Алфа Финанс Холдинг“ АД Константин Ненов и Иван Ненков.

Обвиняемите Прокопиев, Ненов и Ненков са с мерки за неотклонение „Подписка“, съобщават още от прокуратурата.

Приватизацията на "Каолин" бе извършена преди 17 години и принципно излиза извън правомощията на антикорупционната комисия, която може да проверява до 10 години назад. Приватизаторите на "Каолин" бяха оправдани напълно от Върховния касационен съд през 2004 година, т.е. сделката не е била сметната за престъпна с окончателно решение на съда.

"Оценяваме повдигнатите обвинения на членовете на Съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг“ като поредно безобразно действие на българската прокуратура, с което грубо се погазва законността в България. То показва, че ролята на институцията "Прокуратура" е сведена единствено до инструмент за репресия срещу неудобни на статуквото публични фигури и оказване на натиск върху независимите медии. Повдигнатото обвинение е абсурдно, но то не е ново, а е от лятото на тази година. Самото обвинение е напълно неразбираемо, защото е фактически необосновано и логически несвързано. Единственото възможно обяснение защо се оповестява публично сега е, че председателят на СД на „Алфа финанс холдинг“ Иво Прокопиев е съиздател на независимите медии "Капитал" и "Дневник" и атаката от прокуратурата очевидно е реакция на поредицата разследвания за корупционни сделки, които "Капитал" публикува в последните си броеве, се казва в позиция на компанията.

Прокопиев, заедно с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, е обвиняем и по делото за продажбата на държавния дял от ЕРП-то EVN. Според прокуратурата той е подбудител на двамата министри, които посъветвал на бизнес форум какво да правят с миноритарния пакет от акциите. КПКОНПИ му наложи и запор на имоти и активи, без да има влязла в сила присъда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още