IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Опасни боклуци не са били третирани правилно

На територията на Община Червен бряг са открити ново количество незаконно депонирани опасни отпадъци, предстои установяване на произхода им

10:53 | 01.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вече десет лица са привлечени като обвиняеми за незаконни действия при вноса и утилзирането на отпадъци. Седем от тях са за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която има и длъжностни лица. Останалите трима са за данъчни престъпления.Категорично тези опасни отпадъци не са били третирани правилно, по делото колегите са събрали редица доказателства“, коментира в ефира на БНТ прокурор Ангел Кънев от Специализираната прокуратура.

Припомняме че Специализираният наказателен съд остави в ареста зам.-министъра на екологията Красимир Живков, предприемача Атанас Бобоков и още трима от обвинените.

Един от обвиняемите беше пуснат под домашен арест. Решението стана ясно след 1 ч. след полунощ, а заседанието продължи около 14 часа, уточни Кънев. 

По думите му активните действия продължават, предстои назначаването на много експертизи. Той обяви още, че на територията на Община Червен бряг са открити ново количество незаконно депонирани опасни отпадъци, предстои установяване на произхода им. Според Кънев има връзка между новооткритите отпадъци и дейността на организираната престъпна група.

Вчера премиерът Борисов коментира темата, както обяви, че оставката на Живков няма да бъде искана, а директно ще бъде сменен в понеделник. По думите му има огромен натиск върху служителите на Министерството на околната среда и водите, за да работят добре.

В неделния ден Специализираната прокуратура внесе и искане за определяне на най-тежката мярка задържане под стража на за.-министъра на екологията Красимир Живков, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, предприемача Атанас Бобоков и Николай Миховски и искане за домашен арест на Васил Богданов и бизнесмена Айгюн Еминов, на чиято площадка в Плевен в началото на годината бяха открити стотици тонове нелегално внесени отпадъци от Италия.

Гаранция от 1 милион лева е определена за предприемача Пламен Бобоков, срещу която той ще бъде пуснат на свобода. Предстои адвокатите на обвинените да се запознаят с материалите по делото, а съдът да насрочи час за разглеждане на делото. 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
993
преди 3 години
Цирк, хляб и зрелища за ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още