IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата откри нарушения в 112 общински наредби за прием в детските градини

Искането за представяне на служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея, е в разрез със ЗМДТ, показа проверка

13:15 | 17.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Проверка на прокуратурата е констатирала нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини, съобщава БТА.

Едно от тях е изискването към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. Освен това са въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им - такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея. Това е в противоречие със закона за местните данъци и такси.

Проверката е установила, че е предоставено предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием. 

Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други, твърдят от прокуратурата. Нередно е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците.

Вече са подадени протести до съответните административни съдилища и предложения до общински съвети да предприемат нужните действия.

Законът предвижда условията и редът за записване, отписване и преместване в общинските детски градини да се определят с наредби на общинските съвети в едномесечен срок от влизане на закона в сила. Върховната административна прокуратура (ВАП) е констатирала, че в редица общини такава наредба всъщност не е приета.

Предвид изтеклия продължителен период от влизане в сила на това законово изискване ВАП е разпоредила и извършването на проверка на територията на цялата страна, изпълнено ли е законовото изискване всяка община да приеме наредба за реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, като по отношение на общините, които не са приели наредбата ще бъдат предприети действия от страна на прокуратурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още