Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата отново даде на съд Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“

Бившият министър на енергетиката е ощетил държавното дружество не с 9 млн. лева, а с 24 млн. лева

Прокуратурата отново даде на съд Румен Овчаров за „Мини Бобов дол“

Румен Овчаров Снимка: Архив Ройтерс

Специализираната прокуратура отново даде на съд бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, съобщава се на сайта на държавното обвинение. На съда са предадени и Пламен Стефанов - бивш изпълнителен директор на „Мини Бобов дол" ЕАД, и Анна Янева, бивш заместник-министър по същото обвинение - за умишлена безстопанственост, от която са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева.

Investor.bg припомня, че на 30 март миналата година Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Румен Овчаров за длъжностно престъпление и за това, че умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за „Мини Бобов дол" в общ размер 8,94 млн. лева. 

Още по темата

През май същата година делото беше върнато на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Специализираната прокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Румен Овчаров контрол върху „Мини Бобов дол" са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, или почти три пъти повече от първоначалното обвинение.

От доказателствата, събрани от Специализираната прокуратура след връщането на делото от съда, е установено, че под наказателната отговорност трябва да се приведат и бившият заместник-министър на икономиката и енергетиката и бившият изпълнителен директор на „Мини Бобов дол" ЕАД.

И на тримата е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост в периода от 25 май 2006 г. до 18 март 2009 г., от която са последвали значителни щети в особено големи размери за предприятието „Мини Бобов дол" ЕАД, в размер на повече от 24 млн. лева, като деянието представлява особено тежък случай и е последвало откриване на производство по несъстоятелност.

Чрез сключения договор за наем на „Ораново" ЕООД са прехвърлени правата на добив, транспортиране и продажба на въглища от участък „Бабино" и участък „Бобов дол" от находище „Бобовдолски въглищен басейн", от което е последвало откриване на производство по несъстоятелност на „Мини Бобов дол" ЕАД.

Предстои насрочване на делото пред Специализирания наказателен съд.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Само за мини Бобов дол ли???

ВИЖТЕ СТАТИЯТА НА ИНВЕСТОР БГ:
"Добрев дава на прокурор „особените залози“ за ТЕЦ-те Марица Изток 1 и 3"

ЗА ДА ВИ Е ПО ЛЕСНО НАБЕРЕТЕ ТОВА:
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dobrev-dava-na-prokuror-osobenite-zalozi-za-tec-te-marica-iztok-1-i-3-148062/

От месец март 2013 година чакаме произнасяне на прокуратурата по подаденият от Делян Добрев сигнал който тясно е свързан с едно ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЗВЪРШЕНО ОТ ЛИЦЕТО Р.Овч!!!

През 2006 година това лице в качеството му на министър подписва с "АМЕРИКАНЦИТЕ" от ТЕЦ 1 и З договори за ОСОБЕНЕН ЗАЛОГ с който без да е искал съгласието на милионите български ги е превърнал в ДЛЪЖНИЦИ на 30 КРЕДИТНИ ИНСТИТУЦИИ на които трябва да плащаме ЗАЕМИТЕ ИМ
Според в.Банкеръ те са в размер на 9 млрд. евро, а според Красен Станчев гонят 11 млрд. евро !!

СТРАННО , НО ГРОЗНО И ЗЛОВЕЩО И СЪЗАКЛЯТНИЧЕСКИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС МЪЛЧИ И ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ?!!

Не коментирам кои са тези кредитни институции НА КОИТО СМЕ ДЛЪЖНИЦИ и има ли измежду тях ПОЩЕНСКИ КУТИИ!!

ПО ВАЖНОТО Е, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА Р.Овч МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ПЛАЩАТ ЕДИН ОМРАЗЕН ДЪЛГ НА НЯКАКВИ "АМЕРИКАНЦИ".

Може би г-жа Мая Манолова ще ни обясни какво се случи с ЧАСТНАТА жалбата отправена до нея от ЧЕТИРИ ЛИЦА срещу американските марици??

Та какво се случи мадам Манолова с жалбата на БОЖИДАР ДАНЕВ И ДОМУЗЧИЕВ подадена до вас срещу "АМЕРИКАНЦИТЕ" и въпросните ОСОБЕННИ ЗАЛОЗИ, КОИТО ПАРЕСАЛАНС СА СИ ЕДИН ОМРАЗЕН ДЪЛГ ПЛАЩАН ОТ НАС МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ???

Данев почина малко след подаване на тази жалба , а вие Манолова мълчите като риба, все едно не сте получавали такава жалба.
ЗА СМЕТКА НА ТОВА ПЪК МЪЖЪТ ВИ Г-Н НАЙДЕНОВ ЧРЕЗ КОНСУЛТАНСКАТА СИ ФИРМА УЧАСТВА В ТЪРГА ЗА СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ФИРМАТА КОЯТО ЩЕ СТРОИ КОРАБИТЕ ЗА БМФ.
Не коментирам цената на тази поръчка и КОМИСИОННИТЕ ПО НЕЯ , защото тя гони ЦЕНАТА ПЛАТЕНА ОТ РУСНАЦИТЕ НА ФРАНЦУЗИТЕ ЗА ЕДНИ САМОЛЕТОНОСАЧИ!!

В България е така - КУЧЕ ВЛАЧИ САМОЛЕТ!

Още от Икономика и политика
Разликата в заплащането на жените и мъжете намалява, но равенството още е далеч