Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата пак пита здравния министър за ваксинацията

Има ли случаи на фалшиви ваксинации и има ли правила за лечение на деца с COVID, питат още от ВАП

Прокуратурата пак пита здравния министър за ваксинацията

Снимка: Bloomberg LP

Върховна административна прокуратура (ВАП) отново отправя куп запитвания до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

След като преди месец прокуратура изиска информация от Министерството на здравеопазването какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на COVID-19, днес държавното обвинение пита министъра за това дали има разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колектив.

Държавното обвинение изисква информацията във връзка със "значителното увеличаване заболеваемостта от COVID-19 във възрастовата група 0-19 години".

ВАП иска от служебния здравен министър и информация налице ли е заповед за контрол на ваксинационния процес - какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред. 

Още по темата

Служебният министър на здравеопазването следва да изпрати информация и има ли акт за проверка на лица с ваксинационен сертификат (дали имат реално поставени ваксини) и как се регламентира това. Следва да се изясни и издаван ли е регламент за контрол по отношение на лабораториите, които правят тестове за коронавирус.

От прокуратурата искат министърът на здравеопазването да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция в България, търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници, както и дали има акт за проверка дали гражданите имат реално поставени ваксини.

От прокуратурата отправят предложение към служебния министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 1 месец
Абе тоз льольо Кацаров си спомням като стана министър, за да не изостане от общия порив, призова да се разследвала високата смъртност при пандемията.В момента смъртността пак гони нивата от предните пикове, *** тоз път не се обажда сякаш?
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако продължават да натискат може и друго да пита прокуратурата...Тирани долни!

Още от Икономика и политика
Няма да има общо коалиционно споразумение, всяка партия ще подписва отделно с ПП