IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата прекрати наказателното производство за уран във водата на Хасково

Разследването е доказало, че водата е безопасна за здравето

12:59 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Районната прокуратура в Хасково прекрати наказателното производство за укриване на информация за високо съдържание на уран в питейната вода на Хасково. Питейната вода в града е безопасна за здравето на човека, е изводът от проверката.

Прокуратурата се самосезира и образува разследване за това, че между 28 октомври 2016 г. и  4 април 2017 г. длъжностно лице е укрило информация за високо съдържание на уран и обща алфа активност в подземни води от сондажи на Помпена станция „Хасково – 1“.

В досъдебното производство е изискана значителна по обем документация.  На 5 юли 2017 г. в присъствието на експерти от БАН са извършени огледи в помпената станция, машинното помещение и са иззети проби от водата. Назначена е комплексна експертиза в Българска академия на науките (БАН). Анализирани са всички 90 проби за уран през периода 1997 г. – 2017 г. от всички кладенци.

Разследването е доказало, че водата в Хасково е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от длъжностно лице. 

При досъдебното производство е установено, че като резултат от дългогодишната експлоатация на подземни води спада водното ниво на големи площи и има осушаване на водоносния хоризонт. Това засилва окислителните процеси и засилва мобилността на урана в горните му части.

Повишените стойности на уран в питейната вода не се дължат на находище „Чешмата“, на 6 км западно от кв. „Болярово“, където се е добивал уран. Стойностите са с източник наситени с уран скали в района на самите кладенци.

Съгласно последната редакция от 2014 г. на Наредба № 9 за качеството на водата, съдържанието на естествен уран се възприема не като радиологичен показател, а като тежък метал. Общата алфа- и бета-активност се приемат като контролни, а не като ограничителни показатели. Ако индикативната доза е над 0,1 мСв (0,1 милисиверта за година) се счита, че водата не отговаря на изискванията за питейна вода.

Такава оценка е направена на взетите контролни водни проби на 5 юли 2017 г., като получената индикативна доза е била по-ниска от допустимата.

Експертите от БАН са категорични, че изследваните води съответстват на изискванията. Със стойности под 0,1 мСв са повечето проби, взети и преди експертизата.

От изисканата и получена в хода на разследването справка от Онкологичен диспансер  - Хасково е установено, че ръстът на заболеваемост в изследвания период е отрицателен.

Изводът на Прокуратурата е, че не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още