IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява „Български пощи“ заради априлската хакерска атака

Изискана е информация от службите и МВР дали и какви проверки извършват

20:35 | 18.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура проверява "Български пощи" заради хакерската атака от 18 април. Сигналът е за длъжностни и компютърни престъпления и неправомерен достъп до информационната система на дружеството, съобщава БНТ. 

Изискана е информация от службите и МВР дали и какви проверки извършват. От "Български пощи" е поискана и информация какъв е редът за изплащане на пенсиите след настъпилия срив на системата.

Главният прокурор допусна по случая да се разпитат министри, като цитираните имена в сигнала, по който работи прокуратурата, са на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова, която отговаря за "Български пощи", и министъра на транспорта Николай Събев заради твърденията, че той се възползва от проблемите на пощата чрез частната си фирма.

"Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат, ние ще съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност", заяви Лена Бориславова, началник на кабинета на правителството.

Щетите от кибератаката все още не са оценени. Министърът на електронното управление Божидар Божанов изключва умишлени действия по атаката. Той обаче смята, че „киберсигурността е била на практика отсъстваща, неглижираща е меко казано“.

„Никой не е контролирал сигурността им - това е една законодателна дупка, която ние вече запълваме със законопроект, и от тук нататък те ще бъдат контролирани дали спазват базови добри практики“, каза Божанов на 12 май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още