IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява д-р Мангъров за твърдение за починали ваксинирани

Софийската районна прокуратура трябва да установи дали има данни за извършено престъпление от инфекциониста, каквото е всяването на паника

15:29 | 21.01.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на инфекциониста доц. Атанас Мангъров в предаването на NOVA "На фокус", съобщиха от Нова ТВ. В ефир той и д-р Александър Симидчиев, дебатираха върху нуждата от ваксинация срещу COVID-19. Тогава Мангъров заяви, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

Тази информация беше опровергана от Министерство на здравеопазването. От здравно ведомство са категорични, че в България няма доказан случай на починал от ваксина срещу COVID-19.

Етичната комисия на Столичната колегия на Българския лекарски съюз също проверява д-р Мангъров.

Проверката на прокуратурата трябва да установи има ли данни за извършено престъпление. Тя е по текста от Наказателния кодекс за всяване на паника, по който – в началото на пандемията, подсъдима, но впоследствие оправдана беше Асена Сербезова, която сега е на поста здравен министър.

За всяване на паника по отношение на срока на годност на ваксините беше проверяван и бившият премиер Бойко Борисов, но проверката беше прекратена поради липса на данни за извършено престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още