IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва за безстопанственост директори в "Напоителни системи"

Според обвинителите дружеството е ощетено с над 800 хил. лева

10:09 | 03.02.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="Normal26" style="line-height:13.0pt">
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Разследване за безстопанственост в „Напоителни системи“ ЕАД е започнало специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура (СГП). Образувано е досъдебно производство срещу ръководни лица, като обвинителите смятат, че дружеството е ощетено с над 800 хил. лева.

Досъдебното производство е образувано по сигнал от изпълнителния директор на държавното дружество, а данните, оценени като достатъчни за започване на разследване, се съдържат в одит, изготвен от Министерство на земеделието и храните, информира прокуратурата. 

От одитния доклад се установява, че за периода януари 2014 г. – декември 2015 г. са сключвани договори за юридически услуги за 790 352 лв. При проверка одитът е констатирал недостатъчна отчетност - към документите за плащане не е приложено искане с обосновка за необходимостта на разхода. Не е ясно и по какъв начин е изчислена сумата по договора.

Голяма част от възнагражденията многократно надвишават определените хонорари в Наредба 1 за минималните адвокатски възнаграждения. В същото време дружеството разполага с четирима юристи.

В същия период са сключвани консултантски договори, по които общо е платена сумата от 55 300 лева без ДДС, без да има реален резултат от изпълнението им.

Сред тези договори са: за счетоводни услуги на стойност 16 800 лв., като едновременно с това в държавното дружество е имало 8 счетоводители и финансисти; договор за реклама с абсолютно непозната медия, наречена „Бизнес справочник Струма“ на стойност 48 хил. лв., без да е проведена процедура по ЗОП; договор за услуги в областта на човешките ресурси на стойност 19 500 лв. и др.

Установено е грубо нарушаване на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и на финансовата дисциплина, казва Прокуратурата.

В хода на разследването ще бъдат изискани документи, ще бъдат разпитвани свидетели и ще бъде изготвена съдебноикономическа експертиза. Определен е двумесечен срок за разследване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Kel Hasan
преди 7 години
Стига глупости ! По такова обвинение няма осъден от 1956г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Kel Hasan
преди 7 години
Стига глупости ! По такова обвинение няма осъден от 1956г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още