IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разследва зам.-министъра на транспорта Антон Гинев за безстопанственост

Причината е договор за ремонт на гарата в Русе и изплатени авансово суми. Премиерът е приел подадената от Антон Гинев оставка

11:57 | 14.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: МТИТС</em></p>

Снимка: МТИТС

Прокуратурата разследва зам.-министъра на транспорта Антон Гинев за безстопанственост, става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Днес Софийска градска прокуратура го е привлякла като обвиняем за това, че докато е бил директор на държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество. Според Прокуратурата е настъпила значителна щета за предприятието от 927 хил. лева. Това е особено тежък случай, смятат обвинителите.

Със заповед от 1 ноември 2006 г. на министъра на транспорта Антон Гинев е назначен за изпълнителен директор на НКЖИ.

В съобщението се казва, че през 2007 г., „мотивирана от несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе“, от НКЖИ е била проведена процедура на договаряне без обявление. Процедурата е била за проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване и строително монтажни работи и рехабилитация на сградата на обща стойност 3,1 млн. лв. 

Предвид стойността на необходимите за ремонта средства, е следвало да бъде проведена обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), но Гинев  е провел договаряне без обявление, като е поканил три фирми.

За изпълнител е била избрана фирма „Триумф“ ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати до процедурата поради непълнота на документите.

На 22 октомври 2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф“, като в контракта е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена  сумата от 195 хил. лева, а за строително ремонтни дейности – 2,4 млн. лв. без ДДС.

В рамките на 10 дни след сключване на договора по разпореждане на Гинев на изпълнителя е изплатен аванс от 927 хил. лева. Това е станало преди изпълнение на каквото и да е действие по договора.

Така от „Триумф“ ЕООД са получили предварително цялата сума за проектирането – 195 хил. лева, както и 732 хил. лева за строително-ремонтни работи (СМР). Изплащането на аванс за СМР е извършено дори преди откриване на строителна площадка и издаване на необходимия за това акт, информира Прокуратурата.

По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.

Антон Гинев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

До повдигане на обвинение на Гинев се е стигнало след събиране на доказателства по досъдебното производство срещу Илия Илиев. От Прокуратурата допълват, че имунитетът на народния представител е бил поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на 7 март 2016 г.

В хода на разследването са изискани договори с възложител НКЖИ, сключвани с търговци, фактически управлявани от Илия Илиев или негови близки. Въпросният договор е сред тях, като се проверяват всички плащания по договорени ремонтни работи от НКЖИ и действителното извършване на такива работи на гарови сгради и релсов път.

Под ръководството на прокуратурата продължават следствените действия, уточнява съобщението.

Премиерът Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев оставка. В молбата си за освобождаване от заемания пост заместник-министър Гинев е посочил лични причини, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още