IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява бившия шеф на градския транспорт в София

Столичният общински съвет ще гласува предложение за намаляване на Съвета на директорите на Центъра за градска мобилност от петима на трима души

14:51 | 28.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Прокуратурата ще проверява бившия шеф на градския транспорт в София

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по повод публикации в медиите, свързани с бившия изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност в София Симеон Арнаудов, съобщават от прокуратурата.

Ще бъдат проверявани действията на Арнаудов във връзка с изпълнение на служебните му задължения, за да се установи дали не се касае за злоупотреба със служебно положение, довела до набавяне на облаги, а така също и присвояване на средства.

Прокурутрата ще възложи на Националната агенция за приходите (НАП) да извърши  ревизия, която да установи източника на доход на Арнаудов и да установи дали реалният му стандарт на живот е съответен на доходите му.

Припомняме, че ръководството на градския транспорт в София подаде оставка заради скандал с обществена поръчка за ремонт на спирки, спечелени от фирма на съпруга на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Заради скандала първо подаде оставка зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Коцева също напусна парламента. От публикации в медиите пък стана ясно, че Арнаудов притежава няколко луксозни имота и автомобила, които няма как да е придобил със заплатата си от общинското дружество.

Междувременно Столичният общински съвет ще гласува предложение на групата на ГЕРБ Съветът на директорите на Центъра за градска мобилност да бъде намален от петима на трима членове. Общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев и Екатерина Йорданова предлагат и обявяването на нов конкурс за избор на ръководство на градския транспорт в столицата, съобщава БТА.

С ръководство от трима души дружеството ще се управлява по-ефективно и ще носи по-ясна отговорност, посочи Стойнев пред журналисти. Той обясни, че с обявяването на конкурса ще бъде съставена комисия за избор на Съвет на директорите на общинското дружество. Кандидатите ще имат един месец да подадат документи за участие в конкурса. След това одобрените по документи кандидати ще имат 25 дни за подготовка на концепции.

След като те бъдат предадени, комисията, в която ще участват представители на всички политически групи в общинския съвет на София, ще трябва да ги оцени. Всички с оценка над 4,50 ще бъдат допуснати до интервю. След това ще бъде направено класирането.

Общо 30 на сто от крайната оценка ще се формира от управленския опит на кандидатите, а останалите 70 на сто – от защитата на концепцията за ефективно управление на дружеството, защита на публичния интерес и лични качества на кандидатите, допълни Николай Стойнев.

Кметът на София каза пред журналисти, че подкрепя намаляването на членовете на Съвета на директорите на Центъра за градска мобилност. "Не е необходимо толкова хора да взимат заплати", каза кметът.

Тя припомни, че общо 30 са планираните проверки във всички структури на Столичната община, които се правят всяка година. Проверка се извършва на всички обществени поръчки в градския транспорт от началото на 2015 г. до момента. Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на прокуратурата, съобщи Фандъкова.

Тя апелира всички политически сили в Столичния общински съвет, които имат представители в парламента, да гласуват за проверка на Сметната палата в градския транспорт на столицата. "Всякакви проверки са важни, защото се борави с публичен ресурс", посочи столичният кмет.

По отношение за избора на нов заместник-кмет по транспорта след оставката на Любомир Христов, Фандъкова каза, че все още няма подходяща кандидатура. "Търся експерт, образован и компетентен човек, който да има готовност да работи 24 часа. Изискванията ми са много високи", отбеляза столичният кмет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още