IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява сделките със земи от горския фонд

Има несъответствия в документацията по казуса с дюните в Несебър, но не и административни нарушения, показа проверката на междуведомствената комисия

17:32 | 15.01.13 г.
Прокуратурата ще проверява сделките със земи от горския фонд

Добилите скандална слава сделки с изваждането на земи от горския фонд ще бъдат проверени от главния прокурор Сотир Цацаров. Данните от проверките вече са изпратени до прокуратурата, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов по време на специална пресконференция днес (15 януари).

Прокуратурата ще трябва да проучи доклад от междуведомствената комисия по казуса с имота в Несебър, както и доклад от страна на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) за всички сделки с изваждането от горския фонд от 2003 година до декември 2012 година.

Дюните не са дюни

Проверката по казуса с Несебър е показала, че няма административни нарушения, съобщи председателят на комисията Мариана Николова. Тя обаче съобщи за документни несъответствия – по документи на мястото няма дюни. Също така има два документа с различно съдържание, които обаче имат един и същ изходящ номер от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас от 2007 година.

„Единият документ предвижда, че е необходима екооценка на терена, а другият – не“, допълни още Николова. От компетенцията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е да направи проверка по случая и да прецени дали ще има наказания за директора на регионалната инспекция.

От 2003 година досега има подадени 1515 заявления за изваждане на имоти от горския фонд, обясни от своя страна изпълняващият длъжността директор на Изпълнителна агенция по горите Каменов. Проверката обаче обхваща само заявленията, разгледани от неговото ведомство. Тепърва се очаква статистиката от областните администрации, тъй като по закон до 2008 година разрешителните са били издавани от областните управители.

Сделките с гори

На този етап са проверени всички сделки с имоти от горския фонд, като вариантите за тези сделки са три: замени на гори, откупуване на прилежащи терени при застроени горски територии и отписването от горския фонд и продажбата като урбанизирана територия. Втората група сделки касаят собствениците на законно построени сгради, които са имали възможност до началото на 2004 година да поискат да закупят прилежаща територия около тях.

Повече подробности относно сделките ще има до броени дни обеща още Мирослав Найденов. Той обясни, че в сряда ще бъде изслушан от парламентарната комисия за борба с корупция по високите етажи на властта, която се председателства от Яне Янев.

Мирослав Найденов коментира още, че ще заведе дело за клевета срещу Сергей Станишев. „Той ме нарече лъжец, при положение, че аз просто извадих факти, че жената до него (Моника Йосифова – бел. ред.) е част от компанията „Експат Бета“, което може да се провери. Не съм казвал, че тя е собственик на земята“, допълни още земеделският министър.

Той визира имот с големина 140 декара при устието на р. Камчия, който е продаден по времето на управлението на Тройната коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още