IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява закупените от Пламен Георгиев имоти*

Ще бъдат проверени сделките на сина на Борислав Сарафов и на съпругата на Лозан Панов

10:03 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Главният прокурор Сотир Цацаров  разпореди на Върховна касационна прокуратура да извърши проверки по публикации в медиите за придобити недвижими имоти от Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ), от сина на Борислав Сарафов, директор на Националната следствена служба и от съпругата на Лозан Панов, който е председател на Върховния касационен съд.

От Прокуратурата уточниха, че по случая с Пламен Георгиев ще бъде привлечена и Националната агенция по приходите (НАП), заради твърденията за разминаване в подадената от него декларация. Ще бъдат изискани документи от банката-кредитор, както и цялата налична информация по кредитирането на покупко-продажбата. 

За сина на Борислав Сарафов публикациите ще бъдат препратени на антикорупционната комисия и НАП. Ще бъде извършена ревизия за съответствия между декларираните и получени доходи, и имущественото му състояние в периода 2015 - 2018 г.

Материалите за съпругата на Лозан Панов отиват по компетентност към Инспектората към Висшия съдебен съвет. НАП пък ще проверява факти и обстоятелства във връзка с придобиването и ползването на имот, описан в медийните публикации. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произходът на средствата за закупуване на имота, начинът на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов препоръча замесените в скандала "Апартаментгейт" представители на съдебната система да излязат в дълъг отпуск или да подадат оставка.

Междувременно на 8 април президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“.

Днес Пламен Георгиев изпрати до медиите изявление, в което се казва, че излиза в отпуск, докато тече проверката срещу него. Той заявява, че винаги е спазвал законите и дейността му се е ръководила от високи морални принципи и професионални стандарти, предаде БТА. Георгиев казва, че образуваната проверка е повод да се установи, че никога не е извършвал каквито и да е противоправни действия.

Очаква се на предстоящото заседание на КСНС при президента Румен Радев вместо Пламен Георгиев доклад да изнесе неговият заместник. Решението е взето вчера, съобщи bTV.

Припомняме, че публикациите в медиите се фокусираха около притежаван от Георгиев тризонет и цената, на която е придобит. Под въпрос остана дали терасата от 186 кв. м към жилището е негова собственост, както пише в нотариалния му акт, или е обща част.
 

*Новината е допълнена в 12:21 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още