IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Политическите партии се възползваха от случая в Костинброд и ЦИК трябва да провери това, смята главният прокурор

12:11 | 15.05.13 г. 103
Прокуратурата: Технологичният брак е бил за Хасково, Варна и други градове

Следствен експеримент в залата за пресконференции на прокуратурата беше извършен с иззетите вещени доказателства от печатницата "Мултипринт". Действията бяха извършвани спрямо всички изисквания в Наказателния кодекс, гарантира главният прокурор Сотир Цацаров. 

Бюлетините бяха иззети и преместени в прокуратурата, а общото им количеството е 22 палети, уточни още той по време на специална пресконференция, посветена на провеждането на изборите на 12 май. Цацаров обаче коментира, че са преценили, че няма да могат да проследят палетите и затова само са ги оставали под охрана. 

Главният прокурор заяви, че недоумява защо законът постановява да се прави обществена поръчка за отпечатване на бюлетини, при положение, че държавата притежава печатницата на БНБ. "Това не е упрек към служебното правителство", допълни още той. 

Показани бяха и мострите от Министерския съвет как трябва да изглеждат бюлетините. Следственият експеримент показа, че част от иззетите бюлетини са идентични с мострите. Бяха показани още и снимки от огледа в печатницата. Бюлетините са чисти, без отбелязвания и печати.

От показаните в прокуратурата снимки е видно още, че върху част от тези палета има етикети с имена на градове – Варна, Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен и за чужбина. „Ако имаме брак, то той е предназначен за някой от тези градове“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. След детайлния оглед ще стане ясно за кои избирателни райони са бюлетините. 

При проверката на ДАНС собственикът на печатницата „Мултипринт“ Йордан Бончев е показал на разследващите помещение с четири палета с макулатура – листата са били намачкани и изцапани. В друго помещение обаче са били открити около 10 палета, в които е имало някои нарязани и залепени в кочан бюлетини, а помещението не е било заключено, допълни още зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Той обаче коментира, че не е коректно да се правят заключения дали има неизпълнение на поръчката или опит за манипулиране на вота. Няма привлечени обвиняеми, но са повдигнати обвинения срещу длъжностните лица и тепърва ще се изяснява вината им. 

Има сигнал и за подготвени транспортни средства, които да транспортират бюлетините, допълни от своя страна прокурорът Роман Василев. 

Сарафов прочете и част от показанията по случая, от които става ясно, че не е възлагано допълнителен печат, а при открити нередности в избирателни секции са били взимани бюлетини именно от складовете на печатницата. 

Цацаров съобщи, че за случая е бил информиран президентът Росен Плевнелиев, тъй като събота е ден за размисъл, а в неделя ще се проведат и предсрочните парламентарни избори.

Плевнелиев постановил да бъде организирана сигурна охрана на бюлетините. Аз предложих прокуратурата да работи активно, но да не изнася информация, защото тя ще взриви деня за размисъл, заяви още Цацаров.

Станалото в Костинброд беше оповестено от една медия и поради огромния интерес, бяхме принудени да публикуваме прессъобщение за казуса. В него не сочи и не адресира за намесата на конкретна политическа партия. Реакцията на другите партии трябва да бъде оценена от ЦИК, защото ситуацията беше използвана от тях, смята главният прокурор.

Образувани са 64 досъдебни производства за нарушения по време на изборите, сочат още данните на прокуратурата. По два от случаите вече има две осъдителни присъди по обвинения за покупка на гласове за една и съща политическа партия – „Движение за права и свободи“, обяви Сотир Цацаров.

За останалите сигнали и производства главният прокурор отказа да обяви за чия партия са агитирали и опитвали да купят гласове, тъй като все още няма влезли в сила присъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

95
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
не-не е достатъчно-представи си, че ББ реши да купува 100 000 гласа(то не е невъзможно както видяхме), той няма как да даде тая една празна бюлетинка на 100 000 човека, поради това, че секциите са с максимум 1000 човека(по закон), т.е. той трябва да бъде пред 100 секции едновременно(ако приемем, че е намерил секции, където всички са съгласни да си продадат гласа), следователно той трябва да делегира права на някой да ги купува от негово име. На няколко човека по-точно на тия 100 човека пред секциите(а те са повече). Как се контролират тия 100 човека? Понеже ти им даваш пари за глас, а те ти носят касова бележка ли? За това е по-елегантно-даваш им попълнени бюлетини, те ти носят празни и ти им доплащаш.Ама това не е трудно да се досети човек за него. Та честно-опита ли се да помислиш, ами ако наистина тези бюлетини са за пазаруване възможно ли е? Или просто не ти се иска да вярваш, че е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Не напразно питам, защото според мен не е необходимо въобще да се използва такова количество бюлетини. За схемата с *** нишка е достатъчна една единствена бюлетинка, за да можеш да прекараш след това, колкото си искаш "избиратели"!1. Важно е да влезе в началото на деня един симпатяга, който да разполага с предварително с подпечатана една бюлетина с първия печат - това е много лесно да се организира на местно ниво, без голяма конспирация;2. След това "симпатягата" изнася оригиналната бюлетинка(с оригинално и законно поставен печат) а пуска фалшименто бюлетинката...!!!!3. След него, по всяко време на деня може да се използва върнатата бюлетина, като се взема нова от всеки "избирател" нова еднократно подпечатана;4. Това изключва всякаква сериозна схема с печатане на допълнително бюлетини(350 000, 700 000 etc), тяхното транспортиране, предаване и т.н;Защо да си слагаш таралеж в гащите и да поемаш такъв огромен риск, като всичко е много по-лесно и по-безрисково осъществимо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
е най-лесният начин е тоя с ***(и съм сигурен, че така става-не на база доказателства, а на база прагматизъм). Даваш на един тип(примерно ромският барон) -дето ти е гарантирал примерно 1000 гласа-та даваш му 1000 попълнени бюлетини и му искаш 1000 празни, за да му платиш-така си сигурен, че не ти клинчи. Дали има 350 000 души, които си продават гласът? Има-просто хората стават все по-бедни. Дали са го продали-не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
92
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Не разбира се, но за тези избори, това беше най-големия предизборен "проблем". И съвсем естествено ми се ще да узная технологията на използването именно на този метод. Ти спомена, че имаш отлична представа, как работят комисиите и затова бих искал да знам как тоно би могъл да се използва този метод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
а защо да слагаш всички яйца в една кошница? Изключваш ли повече от един метод?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikvarova
преди 10 години
Въпросът ми бе кратък и ясен - технологията за използване на такива бюлетини! Продиктуван е от чисто опознавателна цел - лично според мен няма абсолютно никакъв смисъл от използването им, след като съществуват и други много по-надеждни методи, които не водят след себе си толкова риск :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
Кое точно питаш-за имената на поставените отпред хора ли, тези които дават паричките на ***? Не ги знам, иначе да съм викнал и медии и полиция и тук да съм ги написал:)Та въпроса ми е-кое не ти е ясно? Дали е възможно-възможно е да се използват. Дали са използвани-не, не са-прокуратурата ги спря(поне тия 350 000). Дали е трябвало да ги отпечатат-не, не е. Дали е съмнително тяхното съществуване-много меко казано.СТРАХО още месец-два и ще ти спрат кранчето от ГЕРБ. Не се набирай така, с тия глупости дето дрънкаш, щото даже желенски е по трезв в преценките си. Само славеят ти е конкуренция:) ама той има добро обяснение-живее в Германия и мие чинии по цял ден, та няма време да се запознава с детайлите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Тонкински инцидент -Виетнамската война - Бившият министър на отбраната,Робърт Макнамара години по-късно заявява, че инцидента в залива Тонкин бил "грешка" "Мултипринт, Загуба на проценти за ГЕРБ, оказва се че всичко е било в рамките на закона /опозиционните лидери са се подвели и без да искат нарушили закона/Нищо ново в "света на обществената манипулация"! Операция като по учебник от страна на ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikvarova
преди 10 години
Погледнах коментар 36! Мен лично, както споменах и преди ме интересува технологията свързана с "онези" 350 000 или повече бюлетини. Как точно се случва процеса на подготвяне на бюлетината, даването и на "***", пускането на правилната в урната и изнасянето и от същия този човек!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
чети коментар 36 под тая статия. Там съм дал примери-не е изчерпателен списъка, защото изключва примерно-купените комисии-даваш им предварително приготвени протоколи(или поне на едно листче надраскани крайните резултати) и готовият чувал с това което искаш да е като резултат-може би така е станало с тоя пич от ВМРО. И ако трябва да добавя-за мен лично, единственото честно гласуване на народа от...от много отдавна-а е възможно и да е въобще единственото(ако вярваме на Алеко) - е референдума за Белене. И ние тогава показахме що за народ сме-не излязохме да кажем дали да се строи или не и останахме пак заложници на парламента-което и беше целта на ГЕРБ и мен адски ме издразниха(за пореден път) зомбитата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още