Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Веселин Пенев

Бившият областен управител на София е обвинен за умишлена безстопанственост

Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт срещу Веселин Пенев

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев и срещу Юлия Димитрова-Цекова, лицензиран оценител.

Припомняме, че Пенев подаде оставка по настояване на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че е продал терена на бившите царски конюшни в центъра на София, на бул. „Княз Дондуков“. Сградите върху терена са собственост на няколко министерства.

Пенев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество и за това, че като длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата, съобщава днес Прокуратурата. 

Още по темата

Димитрова е обвинена, че като лицензиран оценител е дала невярна оценка за пазарната стойност на недвижимо имущество – частна държавна собственост и от това са произтекли значителни щети за държавата.
Според съобщението на 8 юли 2016 г. от името и за сметка на държавата при условията на продължавано престъпление Веселин Пенев е сключил три неизгодни сделки.

Областният управител продал на „Е.“ ЕООД три недвижими имота - частна държавна собственост за 658 870 лева без ДДС при обща пазарна стойност на имотите към същата дата в размер на 10,9 млн. лв. без ДДС. Според обвинителите така са произлезли значителни вреди за българската държава – за 10,3 млн. лв. (разликата между продажната цена и пазарната стойност на имотите).

Деянието представлява особено тежък случай, казват обвинителите.

В съобщението се казва още, че бившият областен управител е наел джип за лично ползване и от бюджета на областната администрация са изплатени близо 13 хил. лева с ДДС. Лекият автомобил не бил използван за целите на администрацията, казват прокурорите и определят тези разходи като ненужни.

Те обвиняват Пенев и по друг случай. През 2006 г. апартамент със застроена площ от 179 кв. м в район „Изгрев“ бил продаден от МВР на свидетеля В. П.

След проверка от Инспектората на МВР се установило, че свидетелят нямал право да го закупи. След съдебни дела В. П. трябвало да освободи апартамента, още повече, че вече не бил служител в Министерство на вътрешните работи.

Със своя заповед бившият областен управител наредил да се отнеме от МВР, поради отпаднала необходимост, недвижимият имот. В точка 2 от заповедта е посочено, че имотът ще се управлява от областния управител на област София.

С Протокол от 18.11.2015 г. е извършено фактическото предаване и приемане на описания апартамент. В протокола е посочено, че балансовата стойност на имота е над 373 хил. лева.

Пенев разпоредил търг с явно наддаване за държавния апартамент и определил 226 хил. лева начална тръжна цена, която е по-ниската пазарна стойност, определена от  независими оценители. Така са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 хил. лева, според сключения договор за покупко-продажба. Деянието е извършено умишлено, подчертава Прокуратурата.

Спрямо Веселин Пенев е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 15 хил. лева.
Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце