IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокурорите избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет

Те могат да гласуват дистанционно или по традиционния начин с бюлетина

09:39 | 26.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова</em></p>

Снимка: БГНЕС/Гергана Костадинова

Повече от 1530 прокурори в България избират своя нов представител в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, пише на уебсайта си Българското национално радио.

Те имат избор как да гласуват – с бюлетина в Съдебната палата или дистанционно, а кандидатът е само един - Евгени Иванов.

По-голямата част (1312 прокурори) са избрали да гласуват дистанционно. Онези, които са предпочели да заложат на традиционния начин на гласуване, имат срок от 8 ч. тази сутрин до 18 ч. по-късно днес да го направят, като е предвидена само една избирателна секция.

Кандидатът, военният прокурор Евгени Иванов, ще гласува с бюлетина, докато главният прокурор Иван Гешев и екипа му са избрали интернет гласуването.

Изборът ще се смята за редовен, само ако са гласували над половината от прокурорите. Иванов може да бъде избран, ако получи подкрепата на над 50% от действително гласувалите.

Процедурата за изборен член на Висшия съдебен съвет започна миналия уикенд. Товага Евгени Иванов се обърна с кратко слово към колегите си и обеща да бъде техният глас в съдебния кадрови орган. Той се обяви против изваждането на прокуратурата от съдебната власт.

Междувременно за днес намерение за протест са заявили от „Демократична България“, като той ще бъде под наслов „Не на мафията в прокуратурата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още