Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промени ли Covid нагласите на бизнеса в корпоративната социална отговорност?

Вземането на бързи решения е по-важно от вземането на оптимални решения, даде пример с опита на отговорните компании Левон Хампарцумян, председател на БФБЛ

гледано: 2017   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
По-младото поколение обръща повече внимание на репутацията си, отколкото в предишните бурни години, когато се правеше пазарната икономика. Като че ли корпоративната социална отговорност не е била приоритет, сега обаче става все по-важна и част от устойчивия бизнес модел на една компания, която включва доволни клиенти, доволни служители и доволен мениджмънт. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).
Още по темата

Той коментира първото мащабно след пандемията събитие за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, на което наградиха компании с отговорен бизнес. 

„Има една българска поговорка – "Неволята учи" – компаниите успяха да мобилизират ресурс - особено тези, които имат непрекъснат производствен цикъл или са в стратегически важен сектор. Смятам, че чувството за солидарност по отношение на пандемията се повиши и всички направиха каквото могат в различните фази, за да можем да се справим“, каза финансистът по повод конкурса с годишни награди за отговорен бизнес, който се провежда от 18 години.

Според Хампарцумян вземането на бързи решения е по-важно от вземането на оптимални решения в една такава ситуация, каквато е Covid пандемията.

„Със сигурност решенията не са били оптимални, но ако са били достатъчно бързи, значи са свършили работа. В една непредсказуема среда с толкова променливи много трудно можеш да направиш прецизен модел. Помощта беше относително общо формулирана, но тук скоростта е по-важна от съдържанието. Със сигурност когато всичко това отмине, анализът на мерките ще покаже, че някои от тях са могли да бъдат направени по-добре“, коментира той.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост Хампарцумян смята, че от него не бива да очакваме чудеса.

„Тотален редизайн на плана не можем да очакваме да бъде направен за кратко време. Хубавото е, че той все пак не е изсечен в гранитен блок, би могъл в процеса на развитие да се коригира, така че наистина да създадем условия тези пари, които ще дойдат, да помогнат за качествен скок в развитието на българската икономика“, посочи финансистът.

По думите му в една по-спокойна ситуация, в каквато се намираме сега, би могло да се помисли кои мерки да се удължат и кои да се преформулират.

"В спокойна ситуация могат да се направят мерки, които да са по-прецизни и по-детайлно фокусирани“, съветва Хампарцумян.

Той е на мнение, че освен усещане за инфлация, има и за икономически бум, „както след всяка криза“.

Финансистът се надява светът да е научил уроците си и да стане по-устойчив и по-успешен. 

Какви добри примери дадоха компаниите в корпоративната социална отговорност? Кои сфери се нуждаят от подпомагане?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как местните власти се справят с дигиталното управление?