Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промени ли пандемията бизнес модела на книгоиздателите?

Намаляването на ДДС ставката се отрази на крайната цена на книгите и положително за хонорарите на авторите, посочи Милена Стефанова от "Софтпрес"

Промени ли пандемията бизнес модела на книгоиздателите?

Снимка: Pixabay

Въпреки големите трудности в началото, пандемията създаде добри възможности за книгоиздателите, което се отразява в промяна на бизнес модела на компаниите. Това обясни Милена Стефанова, управляващ директор на издателство "Софтпрес", в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„Започва превъзмогване на безпрецедентния спад от първата вълна на вируса, когато приходите на компаниите намаляха с 50-70%“, поясни тя.

Според нея този спад стана катализатор за приемането на по-ниската ставка на ДДС, за която „ние се борим от години, и това беше глътка въздух и за книгоиздателите, и за читателите“.

Стефанова обясни, че договорите за доставка с големите вериги магазини се сключват на база на цената на книгата без ДДС. Така намаляването на ставката веднага е оказало влияние върху крайната цена на книгите. От друга страна, това е било положително и за авторите, чиито хонорари са се увеличили. 

„Категорично секторът може да разчита на онлайн продажбите, това беше преломен момент да се направи тази променя в бизнес модела на издателите“, каза още управляващият директор на издателство "Софтпрес".

Специално за своето издателство Стефанова обясни, че преминаването предимно към онлайн търговия е дало по-голяма възможност за общуване с клиентите.

„Концентрираме се върху интересно съдържание, персонализирани срещи с автори, тъй като  имаме възможност за непосредствен контакт с читателите си и това създава едно много по-персонализирано общуване“, посочи Стефанова.
Тя засегна темата и за издаването на дългоочаквана книга „Обетована земя“- личните мемоари на Барак Обама.

„Имахме опасения, че мерките срещу коронавируса ще се отразят на предварителните заявки, но за щастие това не се случи. Само по предварителни заявки вече са реализирани 2/3 от първоначално тираж“, информира управляващият директор на издателство "Софтпрес".

Относно биографиите на български личности Стефанова заяви, че безпрецедентен успех е пожънала автобиографията на Христо Стоичков.

„Това, което е особен успех за нас е, че екипът, който застана зад аудио книгите на Мишел и Барак Обама застана и зад тази на Христо Стойчков“, поясни издателят .


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Танцовите школи може да заработят от началото на февруари