IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в ДОПК удрят евтиното китайско и турско карго?

Митниците вече ще следят дали рисковите стоки, които се внасят у нас отговарят на „справедливите цени“ в ЕС

14:44 | 18.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Безобидни на пръв поглед промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс могат сериозно да променят търговията с определени стоки на българския пазар. Измененията бяха окончателно приети на второ четене от депутатите и предвиждат списъкът на стоките с висок риск за финансовите интереси на ЕС да се публикува и на интернет страниците на Министерството на финансите и на Агенция "Митници".

Когато при проверка на данните в приета митническа декларация за допускане за свободно обращение на стоки, които попадат в списъка, се установи, че декларираните цени на стоките са по-ниски от справедливите цени, валидни за тях в ЕС, митническите органи ще изискват предоставяне на обезпечение. Този текст е внесен между двете четения от председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова и спред него по предложение на директора на Агенцията "Митници", министърът на финансите ще утвърждава със заповед списък на стоки с висок риск за финансовите интереси на Европейския съюз, за които се извършва засилен митнически контрол.

Обезпечението ще се предоставя в размер, осигуряващ заплащането на митническото задължение и другите вземания, които може да възникнат при вноса, изчислени на база справедливите цени за тези стоки към момента на декларирането. Митническите формалности ще продължават след предоставяне на обезпечението.

С измененията се дава и дефиниция на "справедливи цени". Това са оценки на групи месечни агрегирани данни, извлечени от COMEXT база данни на Евростат за подробна статистика на международната търговия със стоки, за всеки продукт, произход и държава членка на местоназначение, за многогодишен период, обикновено четири последователни години. Справедливите цени се предоставят на разположение на държавите членки на ЕС чрез системата "ТЕЗЕЙ" (THESEUS) на Съвместния изследователски център на Европейската комисия (Joint Research Centre). 

Промените не засягат стоки, които по принцип се следят изкъсо от данъчната администрация като жито, месо и други хранителни продукти. Отнася се най-вече за така нареченото китайско и турско карго, което влиза на територията на страната и се декларира на много по-ниски от пазарните цени. Става дума основно за текстил и стоки за бита, които по документи струват стотинки, но след това се продават за десетократно повече, без да са били обложени коректно.

С измененията в ДОПК се въвеждат разпоредби и правила, според които приходната администрация ще получава информация за трансгранични данъчни схеми с потенциален риск от избягване на данъчно облагане от задължените за това лица - консултанти или данъчно задължени лица.

Законът вече различава два вида консултанти. Първата група включва всяко лице, което изготвя, предлага на пазара, организира или управлява прилагането или предоставя за прилагане трансгранична данъчна схема с потенциален риск от избягване на данъчно облагане. Втората група включва всяко лице, поело задължение да предостави пряко или чрез други лица помощ, съдействие или консултация по отношение на изготвянето, предлагането на пазара, организирането, управлението или предоставянето за прилагане на трансгранична данъчна схема. Тъй като втората група консултанти участват или подпомагат само отделна част от схемата, е възможно да не знаят, че участват в трансгранична данъчна схема, попадаща в някоя от категориите, предвидени в законопроекта. Поради това е предвидено, че лицето може да представи доказателства, че не е знаело, и може основателно да се предполага, че не е знаело, че е участвало в такава схема. Така „консултанти“ по смисъла на новите правила могат да бъдат адвокати, данъчни консултанти, счетоводители, финансови съветници, а също така банки, инвестиционни или застрахователни посредници и други.

Предвижда се консултантите, съответно данъчно задължените лица, в срок до 31 август 2020 г. да подадат информация за всяка трансгранична данъчна схема, първата стъпка по прилагането на която е извършена между 25 юни 2018 г. и 30 юни 2020 г.

Изпълнителният директор на НАП е длъжен да предостави първата получена информация за трансгранични данъчни схеми до 31 октомври 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Митниците и в момента уж това проверяват. Дали са правилно декларирани стоките и ако им се стори че не са ги спират и разопаковат. Макар че винаги съм се чудел как преценят като гледат чувала колко струва стоката вътре. Предполагам на око, защото обикновенно пускат доста скъпи стоки които определено са над границата за облагане с ДДС че и с мито понякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още