Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промени в Закона за БНБ подготвят централната банка за еврозоната

От МФ се съобразяват с препоръките член на УС на БНБ да може да бъде отстраняван предсрочно от длъжността си при установен конфликт на интереси

Промени в Закона за БНБ подготвят централната банка за еврозоната

Снимка: Pixabay

Промени в Закона за Българска народна банка (БНБ) подготвят от Министерството на финансите. Целта на измененията е да се уверят европейските институции, че централната банка отговаря на всички директиви и условия за независимост.

Проектът е изготвен на основата на оценката и препоръките за България, съдържащи се в докладите за конвергенцията на Европейската Комисия (ЕК) и на Европейската централна банка (ЕЦБ) и е публикуван на интернет страницата на министерството.

По-конкретно, от МФ се съобразяват с препоръките член на Управителния съвет на БНБ да може да бъде отстраняван предсрочно от длъжността си при установен конфликт на интереси.

От записаното в мотивите става ясно, че Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, а преди това и отменения с него Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, постановява, че при наличие на установен с влязъл с вила правен акт конфликт на интереси е налице основание за прекратяване на правомощията на управителя, подуправителите и другите членове на управителния съвет на БНБ. По този начин Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество въвежда едно допълнително основание за прекратяване на техните правомощия, освен двете основания, съдържащи се в член 14.2 от Устава, което не съответства на Договора и Устава. С оглед на това със законопроекта се предвижда допълнение на чл. 80 от цитирания закон, което да отстрани констатираните различия. 

Още по темата

В момента Законът за БНБ не урежда възможност членовете на управителния съвет да обжалват решението за освобождаването си пред национален орган на съдебната власт. Към момента само управителят на БНБ има възможност да отнесе решението за предсрочно прекратяване на правомощията му за разглеждане пред Съда на Европейския съюз. С настоящите промени казусът се прецизира, тъй като анализ на МФ е показа, че това не може да става и пред Конституционния съд. Затова се предлагат промени в Административнопроцесуалния кодекс, с които обжалването да може да става пред Върховния административен съд.

Към действащата в момента забрана БНБ да предоставя кредити и гаранции под каквато и да било форма, включително чрез придобиване на дългови инструменти, на Министерския съвет, на общините, както и на други държавни и общински институции, организации и предприятия, се добавят и службите и агенциите на ЕС и страните членки.

С промените в закона се въвежда и правна интеграция на националната централна банка в Евросистемата (адаптиране на националното законодателство с оглед бъдещо въвеждане на еврото). По отношение на изискванията за правна интеграция на националната централна банка в Евросистемата, правната рамка следва да бъде подготвена и да влезе в сила към датата, на която държавата-членка с дерогация приеме еврото, поради което законопроектът не съдържа предложение за промени в тази област, става ясно от мотивите. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

7
 
10
 
10
преди 3 години
Ама защо пак ми натискате минуси, научете се да харесвате истината.
8
 
9
 
9
преди 3 години
Да не говорим, че до 2030-та Европа ще е жабешко блато заради планетарните изменения.
6
 
12
 
8
преди 3 години
Държавата е абсолютна разграбена свинска ***, в 21 век даже токът спира всеки ден, няма един път като хората, еврозона и европейски съюз, клубът на богатите, вие сте бавно развиващи се 0лиг0френи.
5
 
12
 
7
преди 3 години
Те ще запълват дупките от злоупотребите и натеглените заеми, усвоени най-вече от определени хора, без нищо смислено да се направи с тях.
7
 
9
 
6
преди 3 години
Нали се сещаш, че основната средна класа на *** предстои да остане главно от поколенията на ромите, които сега са м/у 10 и 16 години :D

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 17 януари