Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промени в Закона за животновъдството засягат дейността на развъдните организации

Освен зооинженери в разработването на развъдните програми ще участват и научни работници

Промени в Закона за животновъдството засягат дейността на развъдните организации

Снимка: Архив Ройтерс

Разрешение за развъдна дейност ще се издава на признати развъдни организации с одобрени програми. Парламентът единодушно, със 114 гласа, гласува на първо четене промени в Закона за животновъдството, внесени от Министерския съвет, предаде БТА.

Прецизират се условията и редът за признаване на дадена организация за развъдна и за одобряване на развъдна програма. За целта до министъра на земеделието ще се подава общо заявление. Част от официалните удостоверителни документи вече ще се проверяват по служебен път.

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството задължително ще извършва предварителна проверка на място на декларираните в заявлението обстоятелства. С един месец се удължава срокът, в който сформирана за целта комисия следва да разгледа подадените документи.

Предвидено е, освен зооинженери, в разработването на развъдните програми да участват и научни работници, специалисти по съответния вид животни. В аграрното ведомство ще се води публичен списък на издадените разрешения.

Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще отразява породата и развъдния статус на животните под селекционен контрол в Интегрираната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните. Предвидено е изпълнителният орган да създаде и поддържа база данни за произхода на мъжките разплодни животни от местни /автохтонни/ породи.

Дава се възможност агенцията да издава актове за нарушения.

Занапред Националният съвет към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще се казва Национален съвет по генетични ресурси. В него, освен председатели на развъдни организации и зооинженери, ще членуват също служители на агенцията, на Министерството на земеделието, храните и горите, както и учени от Селскостопанска академия и висши училища от съответната област.

Предвидени са нови санкции по отношение на развъдната дейност.

Като цяло БСП подкрепя предложените промени, но според социалистите е неудачно да отпаднат минималните критерии, на които следва да отговаря дадена порода, за да бъде определена като застрашена от изчезване. В тази посока ще са и предложенията на левицата между двете четения.

Румен Георгиев /БСП/ обърна внимание, че днес в свиневъдството внасяме над 100 хиляди тона годишно месо. Със засилване ролята на Изпълнителната агенция се дава право на по-голям контрол, важно е да се даде по-голяма тежест на държавния орган,коментира още депутатът.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Здравното министерство ще предложи да отпаднат лимитите за детската болница