IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промени в Закона за правната помощ въвеждат служебен обмен на информация

От гражданите няма да се изискват хартиени документи, издадени от Агенцията за социално подпомагане, НОИ и НАП

13:20 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът одобри на първо четене промени в Закона за правната помощ, предложени от Министерския съвет. С тях се премахва изискването гражданите да представят на хартиен носител документи, удостоверяващи основанията за предоставяне на правна помощ, които се издават от Агенцията за социално подпомагане, НОИ, НАП, Агенцията по заетостта и Агенцията по вписванията, предаде БТА. 

С предложените промени ще се ускори процедурата по предоставяне на правна помощ на гражданите чрез служебен електронен обмен на информация за заявителите на правна помощ между Националното бюро за правна помощ и съответните компетентни ведомства.

Въвежда се принципът за несменяемост на адвоката от консултацията до процесуалното представителство по делото, като по този начин ще се постигне процесуална икономия и бързина в съдебното производство и ще се избегне повторното откриване на процедура за правна помощ от съда с искане за определяне на адвокат.

Промените ще са и в услуга на бизнеса, пише в мотивите си правителството.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още