Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промени в законите и данъчното облагане могат да стимулират застраховането

Инвестиционните застраховки са в основата на ръста на животозастраховането за 2021 г., твърди Здравко Шушков, управител на "Корпорекс България"

гледано: 2390   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Субективна причина за по-ниското проникване на застраховането в България е по-слабото развитие на икономиката. Промени в законодателната рамка и данъчното облагане биха могли да мотивират големи групи хора и автоматично да стимулира застрахователния пазар, особено в частта на животозастраховането. Този коментар направи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Здравко Шушков, управител на застрахователния брокер "Корпорекс България".
Още по темата

Той твърди, че въпреки войната и пандемията през последните години застрахователният пазар в България бележи траен ръст на премийния приход. Общото застраховане записва повишение от 8% за 2021 г., но делът на животозастраховането достига едва 19% от пазара, което е в силен контраст със средното ниво за ЕС.

"Общото застраховане за 2021 г. има малко под 10% ръст, а животозастраховането доста повече, но е доста по-малък процент от общия пазар за разлика от редица държави в ЕС и извън него“, отбеляза Шушков.

Той обясни, че ръстът при животозастраховането – 30% за 2021 г. – се дължи най-вече на застраховките, свързани с инвестиционни фондове, и поведението на банките по отношение на ниските и понякога отрицателни лихви по депозитите.

Според Шушков ниските лихви водят до интерес от клиентите да намерят различен от банков продукт, който да носи доходност. „Това е идеята на застраховката, свързана с инвестиционен фонд – да намали риска за клиента от евентуален лош резултат от инвестицията“, поясни експертът.

Здравко Шушков подчерта, че разпределението в сектора контрастира със средното в ЕС – 56% за животозастраховането, 19% здравно застраховане, 25% общо застраховане – като основна причина са различните законодателства в различните държави и различните преференции за данъчно облагане, които са по-слабо развити в България и търсенето е по-малко.

Има ли в България продукти, които носят данъчно облекчение? Какви ще са ефектите от войната и пандемията върху застрахователния пазар? Как да изберем най-подходящия застрахователен продукт може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Радев: Отговорността за отношенията с Русия ляга върху правителството