IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят над 100 закона, за да станат хартиените документи електронни

Управляващите планират да завършат административната реформа до края на годината, заяви Цвета Караянчева

10:32 | 27.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив НС</em></p>

Снимка: Архив НС

До края на годината управляващите имат амбицията да завършат административната реформа, в която основен момент е пренасянето на редица хартиени документи в електронни. Това каза пред БНТ зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева. За целта трябва да бъдат променени около 100 закона.

За да се случи издаването на свидетелство за съдимост по електронен път, е трябвало да се променят 49 закона, даде пример тя. Работата, която предстои да бъде свършена, е с голям обем - трябва да се променят още наредби и правилници. 

В резултат на реформата може да се стигне до преквалифициране на персонал. „По-добре е да се предлагат качествени услуги от хора, ангажирани с работата си“, каза депутатът.

Българската общност в Украйна ще може да изучава свободно български език, те не се притесняват от новия закон за образованието, коментира Цвета Караянчева, след като посети с колегата си Димитър Главчев Украйна и се срещна с представители на българската общност там.

Трудна ще бъде задачата на финансовия министър да разпредели излишъка, коментира тя по повод предстоящите дебати за Бюджет 2018.

За Закона за местните данъци и такси тя заяви, че промените са отлагани дълго във времето, а сега управляващите имат воля да ги направят.

Между първото и второто гласуване на проекта има дълъг срок, с цел да се получи един консенсусен законопроект, който ще бъде от полза на общините, заяви още тя.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още