IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в закона сложиха бариера срещу кражбите на фирми, смята адвокат

Измамниците ще бъдат затруднени след промените в Търговския закон

12:26 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

С направените промени в Търговския закон срещу кражбите на фирми, които влязоха в сила от 1 януари 2017 г., се слага бариера срещу опитите за злоупотреби. Това заяви адв. Христо Василев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той каза, че според промените за по-съществените решения на общото събрание на дружеството ще се изготвят нотариално заверени документи с едновременна заверка и на подписите, и на съдържанието. Това доста ще затрудни измамниците, смята юристът. 

Злоупотребите по думите му ще бъдат пресечени най-вече от взаимодействието между институциите – нотариуси, адвокати, служители от Търговския регистър.

В закона е предвидена и възможност документите за избор на управител, отчуждаване на имоти и промяна в капитала да не се заверяват нотариално, уточни Христо Василев.

Той припомни, че кражбите на фирми се случваха в последните години чрез смяната на управител на компания и прехвърляне на дружествени дялове с фалшиви документи. Престъпниците се възползваха от тази опростена форма и лесно прехвърляха дружества, бързо източваха сметки и се разпореждаха с недвижими имоти.

Част от промените в Търговския закон са под натиска на чуждестранни инвеститори, заяви адвокатът.

Той посъветва фирмите да проверяват често партидата си в Търговския регистър, да ползват опцията за sms известяване от регистъра и да внимават на кого дават пълномощни. 

Вижте още във видеото: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още