Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промените в закона за корпоративните данъци минаха на първо четене

Измененията са свързани с практиките за избягване на данъци и вероятно ще влязат в сила със задна дата

Промените в закона за корпоративните данъци минаха на първо четене

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) със 148 гласа „за“, а 13 народни представители се въздържаха.

Законопроектът бе внесен от Министерски съвет на 10 декември. Основните промени са свързани с необходимостта от пълно въвеждане в националното данъчно законодателство на европейска директива за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар по отношение на несъответствията при хибридни образувания и инструменти, включващи трети държави.

Предлага се приравняване на определени хибридни образувания, учредени или установени в страната, които са извън обхвата на данъчно задължените лица, посочени в действащия ЗКПО, в случай че са налице такива, на данъчно задължени лица при определени условия. Тези правила няма да се прилагат за колективните инвестиционни схеми.

По този начин всички данъчно задължени лица в България, които подлежат на облагане с корпоративен данък и имат контролирани чуждестранни дружества, независимо от формата на облагане на тези контролирани чуждестранни дружества, ще попадат в обхвата на специфичните правила за определяне на данъчния финансов резултат в случаите на контролирано чуждестранно дружество.

Със законопроекта се предлага и изрично уреждане на данъчното третиране на резултата от договори за продажба с обратен лизинг, класифициран като оперативен в случаите, в които се прилагат Международните счетоводни стандарти.

Вносителите очакват, че с промяната ще бъдат ограничени случаите на данъчно планиране, водещи до данъчно необлагане или до значително по-ниско облагане, съответно до намаляване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане. 

Още по темата

Чрез Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са предвидени промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, като се предлага да бъде предоставена възможност справките, подавани по реда на този закон, за изплатените през годината доходи и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, да могат да бъдат подавани от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители на едноличните търговци или самоосигуряващите се лица, починали през данъчната година, които са били работодатели или платци на доходи.

Справка в сайта на парламента показва, че представителите на работодателските и синдикалните организации подкрепят предложените изменения и допълнения, а от Съюза за стопанска инициатива считат за правилен подхода на изрична регламентация на разходите, приходите, печалбите и загубите във връзка с договорите за обратен лизинг, които се признават за данъчни цели.

По време на дебатите Цончо Ганев от "Възраждане" изрази недоволство от влизането в сила на законопроекта със задна дата, каквото е изискването на европейската директива.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански обясни, че има възможност темата да бъде отнесена към Конституционния съд, но увери, че приетият на първо четене законопроект не е във вреда на българските граждани и фирми.

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" заяви, че групата му подкрепя така предложения законопроект и уточни, че законът има за цел да се въведат налагани от правото изисквания от ЕС и да се усъвършенства българското данъчно законодателство.

На първо четене бяха приети и изменения в Закона за акцизите и данъчните складове, които целят да се хармонизира националното законодателство с изискванията на европейска директива, като се намери баланс между необходимостта да се улесни законната презгранична търговия и необходимостта да се осигури осъществяването на ефективен контрол и мониторинг с цел събиране на акцизните задължения.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
khao до: Shadow1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
чувал съм го, за някакви административни актове, дето си ги изредил, ето и магистрала строим без разрешително, а другата я ползвахме години без акт 16 :)... ама за закон.. Сега примерно променят данъка от 1ви септември, а счетоводно годината е затворена, някой може да са платили данъци и тнт... и сега ново 20, дължиш още ... че що не го върнат 20г назад .. или решаваме, че пияните шофьори ще ги трепем, ама със задна дата... и шеф токев отече ! :):)
0
 
0
 
3
Shadow1 до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
В България се е случвало много пъти, законите ни често са некадърно написани и като видят, че са объркали нещо критично в някой закон или пък са изпуснали срока да издадат документ за нещо, да кажем за разрешително за строеж на магистрала след това пишат произволна дата преди събитието и продължават напред. Учудвам се, че чак сега обръщате внимание на този проблем и то в случая Възраждане са го казали...
0
 
0
 
2
redcretin до: khao
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Традиционно в Б-стан, има прецеденти :)
0
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
как се приема закон със задна дата ?

Още от Икономика и политика
А. Василев: През септември ще видим дали инфлацията ще е по-висока от очакваното