Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промените в Закона за обществените поръчки минаха на първо четене

Частните болници ще трябва да провеждат обществени поръчки, ако се финансират основно с публични средства от държавен или общински бюджет

Промените в Закона за обществените поръчки минаха на първо четене

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за обществените поръчки. Измененията са във връзка със синхронизирането на българската нормативна уредба с европейското законодателство в тази сфера.

Текстовете са внесени от Министерски съвет и бяха одобрени със 108 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" - 41, с което те бяха приети, уточнява Агенция „Фокус“. Със законопроекта се разширява обхватът на измененията в договорите и рамковите споразумения, които се квалифицират като съществени. Цели се да се ограничат случаите на допустими отклонения от първоначално сключения договор. 

Още по темата

Един от ефектите от промяната е, че частните болници ще трябва да провеждат обществени поръчки, ако се финансират основно с публични средства от държавен или общински бюджет, или от бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

С предложените от правителството изменения се изпълняват изисквания на европейското законодателство за сключване на обществени поръчки за снабдяване с лекарства, консумативи и различни други услуги, уточнява БНР.

Въвеждат се и допълнителни правила при прилагането на централизираната електронна платформа за възлагане на обществени поръчки при издаване на индивидуалните административни актове на възложителите.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
1792 са случаите на коронавирус при 4928 теста за денонощие