Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промяна при авансовите си вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане

Размерът им ще се определя съобразно собствената прогноза на фирмите за печалба през 2020 г.

Промяна при авансовите си вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане

Снимка: БГНЕС

Авансовите вноски, които се дължат по Закона за корпоративното подоходно облагане, ще бъдат определяни съобразно собствената прогноза на фирмите за печалба през 2020 г., информира БТА. Това реши парламентът с приетите разпоредби от законопроекта за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. Редакционната поправка направи председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ.


Предложението, което бе разписано като текст, гласи, че през 2020 г. авансовите вноски по Закона за корпоративното подоходно облагане, се правят по реда и условията на глава 40 от същия закон при съобразяване на следните особености:
Когато до влизане в сила на този закон, е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г., авансовите вноски се правят в размер съгласно декларираното.

Още по темата


Предвижда се при необходимост лицата да могат да поддават коригираща декларация. Когато до 15 април 2020 г. е подадена годишна данъчна декларация за 2019 г. авансовите вноски се правят съгласно декларираното. Когато до 15 април 2020 г. не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 г. авансовите вноски се декларират с образеца на годишната данъчна декларация до 15 април 2020 г. като се попълва само тази част от нея, касаеща декларирането на авансовите вноски за текущата година.


"Целта на това - е да се отложи годишното счетоводно приключване, декларирането на данъка върху печалбата, респективно неговото внасяне до 30 юни. А за периода от януари до юни, когато се дължат авансови вноски, да се даде възможност на фирмите да определят сами размера на авансовите вноски, съобразно собствената си прогноза за печалбата през 2020 г.", обясни Стоянова.


Тъй като има фирми, които преди приемането на този закон, са подали своите декларации за 2019 г. и в тях ще са отбелязали своята прогнозна печалба и авансови вноски, без да са имали предвид ситуацията, която се разви с извънредното положение следващите месеци, даваме им възможност по реда на чл. 88 от Закона за корпоративното подоходно облагане да коригират така декларираната авансова вноска в размер, който те смятат, че отговаря на прогнозата им за печалбата за 2020 г., отбеляза председателят на бюджетната комисия

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет