IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство намалява през август

Ръст се отчита при производството на превозни средства, компютърна техника и напитки

14:12 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През август промишленото производство в България регистрира годишен спад от 1,3%, а месечното намаление е с 0,1%, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).  За сравнение, през юли индексът на промишленото производство отбеляза намаление с 0,9% на годишна база, но за месеца се увеличи с 0,8%. През юни имаше рязък спад и на годишна, и на месечна база – съответно 3,6% и 1,9%.

     Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

Най-голямо намаление през август спрямо юли има в добивната промишленост - с 6,6%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,6%, а увеличение - в преработващата промишленост с 0,8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 9,4%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,4%, производството на превозни средства, без  автомобили - с 5,8%, производството на електрически съоръжения - с 5,6%.

По-съществено намаление националната статистика отчита при: производството, некласифицирано другаде - с 29,1%, производството на тютюневи изделия - с 19,6%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,3%, производството на химични продукти - с 6,7%.

     Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                                                            (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

НСИ констатира спад на годишна база на индекса на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,6%, в добивната промишленост - с 1,3%, и в преработващата промишленост - с 0,8%.

В сравнение с година по-рано по-значително намаление в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на тютюневи изделия - с 24,6%, производството на облекло - с 11,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,7%, производството на основни метали - с 10,2%.

Най-голям годишен ръст НСИ отчита при: производството на превозни средства, без  автомобили - с 51,9%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 15%, производството на напитки - с 9,1%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 6,7%. 

   Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
                                                         (Календарно изгладени)


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още