IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство отчете спад от 2,4% през август

Преработващата индустрия се свива през летния месец, водена от намаленото производство на лекарствени продукти

11:43 | 08.10.13 г.
Промишленото производство отчете спад от 2,4% през август

Разнопосочни са движенията по отношение на промишленото производство през август, показват данните на Националния статистически институт. Сезонно изгладените данни показват ръст от 0,9% на месечна база.

Спрямо август 2012 година обаче тенденцията за спад продължава - календарно изгладените данни показват понижение на индекса с 2,4%.

Спрямо предходния месец юли данните за август показват, че увеличението се дължи основно на добивната промишленост (с 8,3%) и по отношение на производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ (с 1,9%).

В преработващата промишленост обаче е записан спад, който се дължи основно на свитото производство на автомобили, ремаркета и полуремаркета (-11%), както и на производството на лекарствени вещества и продукти (-10,8%). Ръст от 13% има при производството на тютюневи изделия.

Основната причина за регистрирания годишен спад е свиването на добивната промишленост (с 8%) и на производството на електрическа и топлоенергия и газ (с 6,1%). В преработващата промишленост намалението е по-ограничено – с 0,7%.

В подсекторите на преработващата промишленост обаче са отчетени сериозни намаления. С малко над 25% се свива ремонтът и инсталирането на машини и оборудване, а при производството на изделия от обработени кожи без кожи намалението е от 19,5%.

Производството на лекарствени средства намалява с 10,8%, сочат още годишните данни на НСИ.
В същото време се увеличава производството на текстил и изделия от текстил (без облекло) – с 22,2%. Печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители се увеличава с 18 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още