Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство през април намаля с най-много от 2009 г.

Производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета се срива със 74%, докато при лекарствените вещества и продукти има ръст от 19,3%

Промишленото производство през април намаля с най-много от 2009 г.

Снимка: Pixabay

През април, първият пълен месец от извънредното положение в страната, промишленото производство намалява с 15,7% спрямо същия период на 2019 г. Това е най-драстичното понижение от същия месец на 2009 г. насам, когато индустрията се срина с 18,5% на годишна база и с 9,7% на месечна. Спадът спрямо март 2020 г. е 11,4%. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

На годишна база има спад в преработващата промишленост - с 18,5%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,9%, а ръст - в добивната промишленост - с 9,3%. По-конкретно най-драстичното намаление е при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, което се срива със 74%, производството, некласифицирано другаде - с 45,4%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 37,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 33,5%. Увеличение обаче има при производството на лекарствени вещества и продукти - с 19,3%.

На месечна база спрямо март понижение е отчетено в преработващата промишленост - с 13,2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9,6%, и в добивната промишленост - с 5,8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 68,2%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 22,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 21,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 19,5%. Съществено увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 6,8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,8%.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Пристигнаха още 14 хил. дози от ваксината на Pfizer