Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство с над 6% ръст през март

Само за месец увеличението при производството на лекарствени вещества и продукти е с 12,6%, отчете НСИ

Промишленото производство с над 6% ръст през март

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През март промишленото производство в България нараства с 6,4% спрямо същия месец на 2020 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Увеличението на показателя е първото след 16 поредни месеца на спад.

От статистиката става ясно още, че сезонно изгладеният индекс на промишленото производство през март се увеличава с 3,8% на месечна база.

                           Индекси на промишленото производство (2015 = 100) 

Месечни изменения

През март повишение спрямо февруари НСИ регистрира в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6%, в добивната промишленост - с 5,3%, и при преработващата промишленост - с 3,6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на лекарствени вещества и продукти - с 12,6%, производството на превозни средства, без автомобили - с 11,2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9,2%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 6,5%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 6,3%.

Съществено понижение е регистрирано при: производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – със 7,3%, производството на химични продукти - с 5,8%, производството, некласифицирано другаде – с 4,1%, производството на напитки - с 3,7%.

    Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец (Сезонно изгладени) 

Годишни изменения

На годишна база нарастване на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено в преработващата промишленост - с 8,2%, и в добивната промишленост - с 5,5%, а понижение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост спрямо година по-рано НСИ регистрира при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 47%, производството, некласифицирано другаде - с 37,3%, производството на мебели - с 32%, производството на превозни средства, без автомобили – с 30,4%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 24,2%.

В статистиката изчисляват, че спад има при: производството на напитки - с 36,3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – със 17,3%, производството на химични продукти - с 8,9%, производството на тютюневи изделия – с 6,5%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година (Календарно изгладени) 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 октомври