IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с първи годишен спад от 11 месеца

Активността в сектора остава свита основно заради намаленото производство на енергийни източници и незадоволителното представяне на добивния сектор

13:48 | 09.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство с първи годишен спад от 11 месеца

През юли промишленото производство се е понижило на годишна база (-0,2%) за първи път от август миналата година. Активността в сектора остава свита основно заради намаленото производство на енергийни източници и незадоволителното представяне на добивния отрасъл. Освен това на месечна база темпът на растеж на показателя продължава да се забавя, разкриват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През седмия месец на 2014 г. промишленото производство се покачва само с 0,2% спрямо юни, когато напредна с 0,6%. На годишна база промишленото производство се свива с 0,2% - най-големият спад от август 2013 г. Тогава то намаля с 1,4% на годишна база.

Забавянето на активността в сектора продължава. Индикации за това имаше от данните на НСИ за бизнес климата, който през август се влоши за трети пореден месец. Макар че все пак мениджърите и предприемачите в промишлеността запазват нагласите, отчетени през юли, 58,3% от тях споделят, че основната пречка за развитието на бизнеса в отрасъла остава несигурната икономическа среда. Добрата новина все пак бе, че ръководителите на предприятия са по-оптимистични относно осигуреността на производството с поръчки от чужбина.

Основен принос за годишния спад и месечното забавяне на промишлеността имат производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, които намаляват с 0,6% на месечна и с 11,9% на годишна база. Колебливо се представя добивната промишленост, където статистиката регистрира ръст от 1,5 на сто на месечна база, но и спад от 0,9% на годишна.

Преработващата промишленост бележи покачване от 2% спрямо юни и 3,9% в сравнение с юли миналата година. По-значителен ръст на месечна база НСИ отчита при производството на превозни средства (без автомобили) - с 27,4%, на тютюневи изделия (с 23,4%), на лекарствени вещества и продукти (+5,3%) и други. Същевременно през юли за месец производството на химични продукти намалява с 10,2%, а на облекла - с 2,1%.

За силното представяне на преработващата промишленост за последната година допринасят увеличеното производство на превозни средства, без автомобили (+43,5%), на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 19,8%), ремонтът и инсталирането на машини и оборудване (+18,5%), производството на изделия от каучук и пластмаси (+17,8%) и други. Намаление на годишна база НСИ отчита при производството на тютюневи изделия (-5,7%), на химични продукти (-4,7%) и на облекла (-4,5%).

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още