Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство с първи ръст на годишна база от юли насам

Основен принос за увеличението с 0,4% има преработващата промишленост

Промишленото производство се върна към растеж след три поредни месеца на спад, отчетен на годишна база. Това се случва основно благодарение на преработващата промишленост и в частност - на производството на превозни средства, химични продукти и тютюневи изделия. Въпреки това обаче намалява производството на метални изделия, машини и оборудване, напитки и хранителни продукти.

През октомври индексът на промишленото производство* нараства с 0,5% на месечна сезонно изгладена база и с 0,4% на годишна календарно изгладена база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Фактът, че индикаторът се завръща на положителна територия след незадоволително трето тримесечие, означава, че българската икономика навлиза обещаващо в последното четвърто тримесечие, което традиционно се счита за силно.

Основен принос за месечния ръст на промишленото производство имат добивната промишленост, която расте с 5,8% спрямо септември, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, които се покачват с 3,7%. Преработващата промишленост обаче намалява с 0,3% на месечна база.

Още по темата

През октомври НСИ отчита по-значителен спад в преработващата промишленост при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (-9,8%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (-9,6%), производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (-4,5%).

В сравнение със септември расте производството на превозни средства, без автомобили (с 30,6%), производството на химични продукти (+13,6%), и производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (със 7,4%).

Заради преработващата промишленост обаче съставният показател излиза на плюс на годишна база. През октомври тя расте с 2,3%, докато производството в добивната промишленост  се понижава с 8,8%, и на фона на намаленото производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ с 2,7% на годишна база.

През октомври спрямо предходната година НСИ регистрира по-значително увеличение в преработващата промишленост при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 36,3%), производството на химични продукти (+32,4%), производството на тютюневи изделия (+23,2%), и производството на изделия от каучук и пластмаси (с 12,1%).

Намаление има при производството на напитки (-13,9% на годишна база), производството на метални изделия (без машини и оборудване) - с 6,2%, и при производството на хранителни продукти - с 4,9 на сто.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци

Графика: НСИ

Индустриалният сектор допринесе минимално за икономическия растеж през третото тримесечие, след като увеличи относителния си дял в брутния вътрешен продукт с 0,2 процентни пункта до 27,9%. Износът, потреблението и инвестициите на компаниите са сред другите фактори за ръста от 1,5% на годишна база в периода юли-септември.

Друг индикатор, свързан със състоянието на сектора – индексът на цените на производител в промишлеността – се покачи за шести пореден месец през октомври. Ръст има и на годишна база – от 0,8%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост. 

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
И фирми със спад на оборотите от 40% ще бъдат подкрепени по мярката 60/40