Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство се свива с 3,4% през февруари

Намалението в индекса е за 16-ти пореден месец, на месечна база остава на нивото от януари

Промишленото производство се свива с 3,4% през февруари

Снимка: Getty

През февруари промишленото производство в България се свива с 3,4% спрямо същия месец на 2020 г. В сравнение с януари то остава непроменено. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Намалението в индекса е за 16-ти пореден месец, допълва Trading Economics. През януари спадът бе 3,2% спрямо същия месец на 2020 г.

На годишна база понижение на промишленото производство, изчислено от календарно изгладените данни, е отчетено основно в преработващия сектор -  с 4,6%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4%, а добивната промишленост остава без изменение.

Най-голям спад НСИ отчита в производството, некласифицирано другаде - с 43,5% и при производството на напитки - с 43%. Намалението спрямо 2020 г. при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм е с почти 25%, а при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 15,8%.

В същото време увеличение на годишна база има при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 15,3%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 13,9%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 13,3%, производството на електрически съоръжения - със 7,3%.

По предварителни данни през февруари 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство остава на равнището от януари 2021 г. В първия месец на годината обаче, спрямо декември 2020 г. имаше ръст от 1%.

През февруари 2021 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,5%, и в преработващата промишленост - с 1,4%, докато в добивната промишленост е отчетен ръст - с 26,6%.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България няма да преговаря самостоятелно за руската ваксина "Спутник V"