IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство у нас намаля с 3,4% на годишна база през януари

В сравнение с декември показателят нараства с 0,8%, изчисли НСИ

12:41 | 10.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Промишленото производство в България през януари регистрира спад от 3,4% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото производство се увеличава с 0,8% в сравнение с декември 2020 година.

                            Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Годишни изменения

В НСИ изчисляват, че на годишна база най-голям е спадът на промишленото производство в добивната промишленост - 17,8%, при преработващата промишленост намалението е с 2,7% в сравнение с година по-рано, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,4%.

По-значително намаление в преработващата промишленост спрямо януари 2020 година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 46,1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 28,5%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 27,5%, производството на напитки - с 26,5%, производството на тютюневи изделия - с 24,8%.

Статистиката отчита най-голямо увеличение при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 34%, производството на електрически съоръжения - с 18,1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 13,4%, производството на мебели - с 8,3%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
(Календарно изгладени)

Месечни изменения

През януари 2021 г. повишение спрямо декември е регистрирано в преработващата промишленост - с 2,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,2%, а понижение - в добивната промишленост - с 13,1%.

В НСИ наблюдават по-значителен ръст в преработващата промишленост при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 19,6%, производството на превозни средства, без автомобили - с 18,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 13,4%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10,4%.

Съществено намаление е регистрирано при: производството на тютюневи изделия - с 20,3%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12,4%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 3,7%.

                Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                (Сезонно изгладени)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още