Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство у нас с близо 23% ръст през април

Най-голямо увеличение на годишна база има при направата на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 260%, отчете НСИ

Промишленото производство у нас с близо 23% ръст през април

Снимка: Getty

През април промишленото производство в България нараства с 22,8% спрямо съответния месец на 2020 година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Увеличението на показателя е второто след 16 поредни месеца на спад. За сравнение календарно изгладеният индекс на промишленото производство през март нарасна с 6,4% на годишна база.

От статистиката става ясно още, че индексът на промишленото производство през април се увеличава с 0,2% в сравнение с март.

                        Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Месечни изменения

В НСИ изчисляват, че през април повишение спрямо март е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, а понижение в добивната промишленост - с 6%, и при преработващата промишленост - с 0,8%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 13,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 11,5%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 10,7%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5,7%.

Статистиката регистрира съществено увеличение при производството, некласифицирано другаде - с 25%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 9,5%, производството на тютюневи изделия - със 7,3%.

                    Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец
                    (Сезонно изгладени)

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 26,2%, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 14,5%, и в добивната промишленост - с 4,6%.

Значителен ръст в преработващата промишленост спрямо април миналата година се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 259,4%, производството, некласифицирано другаде - с 89,5%, производството на мебели - с 54,4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 46,4%, производството на електрически съоръжения - с 45,7%.

Най-голямо намаление е отчетено при производството на напитки - с 20,2%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 16,4%, производството на химични продукти - с 9,6%.

 Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година
 (Календарно изгладени)

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
А. Василев: Санкциите по закона „Магнитски" можеха да заразят цялата икономика