Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Промишленото производство у нас се понижава през май с 16,1% на годишна база

Производството на лекарства се увеличава с 5,1% на годишна и с 6,4% на месечна основа

Промишленото производство у нас се понижава през май с 16,1% на годишна база

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

През май календарно изгладеният индекс на промишленото производство регистрира спад от 16,1% на годишна база. По предварителни данни през същия месец показателят намалява с 0,1% в сравнение с април, съобщават от Националния статистически институт (НСИ).

На месечна база добивната промишленост отчита спад от 5,8%, докато производството на електрическа, топлинна енергия и газ се понижава с 3,7 на сто. Увеличава се производството при преработващата промишленост – с 1,1 на сто.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (52,2%); производството на облекло - с 18,9%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 18,7%; производството на мебели - с 14,1%.

Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия (18,6%); ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16,1%; производството на лекарствени вещества и продукти - с 6,4%. 

На годишна база е отчетен спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, в преработващата промишленост - с 16,9%, както и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15,5%, и в добивната промишленост - с 8,2%.

По-значително намаление в преработващата промишленост на годишна база се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 60,6%; производството на тютюневи изделия - с 46,2%; производството, некласифицирано другаде - с 44,4%; производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение - с 39,3%.

Най-голямо увеличение спрямо май 2019 г. е отчетено при производството на основни метали - с 16,2%; производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,1%, както и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 5,1%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Нови 276 случая на коронавирус за денонощие, починали са шестима души