IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в България се увеличава през ноември за четвърти месец

Производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ расте с над 48% за година, отчете НСИ

14:23 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в България нараства с 13,2% през ноември миналата година спрямо същия месец на 2020 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Това е четвърти пореден месец на растеж за показателя. Месечното увеличение е с 1,4%, показват още статистическите данни на календарно изгладения индекс.

                        Индекси на промишленото производство (2015 = 100)

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 48%, в добивната промишленост - с 42,3%, и при преработващата промишленост - с 5,5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост през ноември спрямо същия месец на 2020 г. се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде - с 62,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 50,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 22,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 16,9%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо съответния месец на предходната година

Най-голям спад статистиката регистрира при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 28,1%, производството на напитки - с 23,6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 16,8%.

Месечни изменения

През ноември 2021 г. повишение спрямо октомври е регистрирано в добивната промишленост – с 8,2%, и при преработващата промишленост - с 0,7%, а намаление - в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,6%.

НСИ наблюдава съществен ръст в преработващата промишленост при: производството, некласифицирано другаде - с 31,1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16,5%, производството на напитки - с 5,2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 5%.

По-значително намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - със 17,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 3,5%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3,4%.

Изменение на индекса на промишленото производство спрямо предходния месец

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още