IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропуски в проекта за равнопоставеност на половете посочи омбудсманът

Липсата на специално законодателство води до по-ниското заплащане на жените, смята Мая Манолова

18:01 | 19.01.16 г.
Пропуски в проекта за равнопоставеност на половете посочи омбудсманът

България е на 50-о място в световна класация по участие на жените в процеса на вземане на решения, а сред европейските страни сме на едно от последните места, каза омбудсманът Мая Манолова днес на кръгла маса. Повод за коментара е предстоящото разглеждане на законопроекта за равнопоставеност на жените и мъжете, като Манолова поиска в него да бъдат разписани конкретни мерки, предаде БТА. 

Манолова посочи, че липсата на специално законодателство у нас, което реално да гарантира равнопоставеност, влияе и на други тенденции - по-ниското заплащане на жените, съответно по-ниските пенсии, по-слабото участие на жените в управлението.

Затова Манолова декларира, че подкрепя Министерството на труда и социалната политика и министър Ивайло Калфин, че са изработили такъв законопроект. Тя обаче отбеляза, че има притеснения по съдържанието му. Според Манолова проектът има по-скоро пожелателен и декларативен характер, не са разписани конкретни механизми и мерки.

Омбудсманът обясни, че заедно с експерти са направили анализ на европейското законодателство и там в много закони съдържат конкретни мерки. В част от европейските закони има раздели за съвместяване на професионалните и семейните ангажименти на жените и мъжете. 

Манолова предложи да се предвидят мерки, които биха подпомогнали равнопоставеността при наемане на работа и издигане в кариерата, при провеждането на интервюта, както и със закона да бъде въведена изрична забрана за въпроси относно семейното положение, грижи за деца, бременност, също и да има реално представителство на жени и мъже в комисиите, които се занимават с назначения.

Тя предлага още да се запише и дефиниция, според която се приема, че жените са по-слабо представени в дадена администрация, когато техният брой е под 50% от общия брой на служителите в тази сфера.

Омбудсманът смята, че трябва да се предвидят и мерки за съвместяване на професионалните и семейните задължения на мъжете и жените като гъвкаво или почасово работно време, възможности за преминаване от пълен към непълен работен ден.

Ирина Иванова от МТСП посочи, че приемането на отделен закон за равнопоставеността е необходимо, за да се провежда ефективна политика. Тя отбеляза, че на този етап равнопоставеността е постигната формално, но не и фактически и реално. Тя заяви, че не са предвидени санкции, а е възприет позитивен подход - създаването от министъра на социалната политика на отличителен знак за значими постижения в областта на политиката за равнопоставеност.

Заместник-председателят на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова отбеляза, че сме сред малкото страни членки на ЕС без закон за равнопоставеността и приветства изработването на проекта. Тя обаче посочи, че има и пропуски - няма ясно разписани санкции, как ще се изпълнява контролът, темата за квоти на жените в управлението не е засегната.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин заяви, че не е съгласен с твърденията за празно съдържание и отбеляза, че целта е да се създаде механизъм за провеждане на политика, а не да се решат отделните въпроси, свързани с дискриминация.

Той отбеляза, че има закон за защита от дискриминацията, където има глоби и санкции, и коментира, че е приел аргумента по време на изработването на проекта, че не е необходимо да се отделя един признак за дискриминация от останалите. Той посочи, че жените са готови да приемат по-ниско платена работа основно защото нямат възможност да съчетаят трудовата заетост със семейните си задължения и отбеляза, че трябва да се търси решение на този проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още