IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест срещу един монопол

Как може страната да се пребори с постепенното монополизиране на българския пазар на дребно за горивата и до какво ще доведе това?

15:37 | 13.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Будният български гражданин може да бъде срещнат на много места в страната през тази година. Виждаме го до палатки пред Народното събрание, да крачи по жълтите павета или да натиска клаксона на своя автомобил по главните пътните пътни артерии в София. 

Поводите за неговото недоволство са много, но най-актуалният от тях е скорошното поскъпване на горивата, което се почувства особено силно през миналия месец.

Според Георги Вулджев, главен редактор на ЕКИП и член на управителния борд на Българското либертарианско общество, темата за горивата, тяхната ценова динамика и проблемите на пазара на дребно в България стана любима на медиите.

За да се обясни ситуацията, трябва да се разгледа внимателно цялостната обстановка – движението на цените през последната година, процесите на глобалния пазар и политиката на държавата и в частност действията на правителството спрямо пазара на дребно.

Промяната и динамиката в цената на горивата на дребно в България следва плътно процесите на международния пазар, които за територията на Европа се обвързани с цената на сорта Брент, добиван в Северно море. Той е еквивалентен показател на американския лек суров петрол West Texas Intermediate.

Брент Брент

Поглеждайки графиката, може да се види, че се отличават два основни периода на значително увеличаване на цената на петрола през 2018 г.

Първото покачване стартира в началото на април и достига своя апогей в средата на май, след което в продължение на близо месец и половина се стабилизира на ниво от 74-76 долара за барел.

След средата на юли сортът започва да поевтинява, като в средата на август достига стойност от около 70 долара за барел.

Следва рязък скок до 86 долара за барел в началото на октомври. Следва пик в цената, след което отново започва да поевтинява. Спадът продължава до началото на ноември, достигайки 71 долара за барел.

Вулджев сравнява тази динамика с тенденциите на българския пазар на дребно на горива.

А95 А95

На графиката са показани промените в цените на бензин клас А95 за периода (13.11.2017 г. - 13.11. 2018 г.), като е изобразена осреднената стойност на цените, предлагани от различните компании на българския пазар на дребно.

Тук също има два периода на покачване на цените.

Първият започва от края на април тази година и продължава до началото на юни. Тогава цената на дребно се покачва от 2,09 лв за литър до 2,26 лв за литър. Следва продължителен период от около 3 месеца до средата на септември, когато цената остава почти непроменена.

От 18 септември до 22 октомври цената отново започва да расте, отчитайки ръст от над 0,10 лв до 2,38 лв за литър. В момента се отбелязва спад до 2,23 лв за литър.

Вулджев разглежда и динамиката при цената на дизела от същия период. Отново имаме покачване на цената от 2,10 лв до 2,28 лв за литър от края на април до началото на юни, подобно на ситуацията с бензина.

дизел дизел

Следва 3-месечен период без промяна в цената, последван от сериозно повишение от 2,30 лв за литър до 2,42 лв , което започва от края на септември и продължава до края на октомври. 

Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 5 години
първата страница е тотално излишна ... там се опитва да оправдае крадците, и чак във втората към края леко напипва проблема ... като цяло "анализа" за нищо не става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
крас
преди 5 години
КЪМ НАПИСАНОТО ДА ДОБАВИМ НЕЩО СЪЩЕСТВЕНО ЗА ОТГОВОРНОСТТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЪРЖАВАТА!!.Чрез своя представител в Надзорния съвет ДЪРЖАВАТА Е СОБСТВЕНИК на т.нар. Златна акция в Лукойл Нефтохим Бургас АД, която Й дава специфични права. Така ДЪРЖАВАТА УЧАСТВА при взимането на важни решения в дружеството, като например промяна на предмета на дейност, прехвърляне на дружеството на трето лице, съкращаване на щата, ЦЕНИ И ЦЕНООБРАЗУВАНЕ!!До 31.05.2017 година представител на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ и носител на нейната ЗЛАТНА АКЦИЯ бе лицето РУМЕН ОВЧАРОВ, а след тази дата в НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ на местото на Р.Овч бе назначен КРАСИМИР ПЕТРОВ ПЪРВАНОВ !!!ЗАЩО НЕ ПОПИТАТЕ Р.Овч КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ И КАК СЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА НА БОЙКОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО С КОЕТО ТОЙ НЯМА "НИЩО ОБЩО" ?!!Всъшност Р.Овч и приятелят на БАТ БОЙКО лицето ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ са работили дълги години заедно РАМО ДО РАМО в Надзора на Лукойл. . Покрай тази работа , няма как Р. Овч да не се е срещал с БОРИСОВ и да не са обсъждани въпросите за горивата!!Та нали представителя на ДЪРЖАВАТА С НЕЙНАТА ЗЛАТНА АКЦИЯ В ЛУКОЙЛ трябва да се отчита на премиера. Всъшност не е много ясно КОЙ НА КОГО СЕ Е ОТЧИТАЛ. КАКТО ПРАВИЛНО СЕ ИЗРАЗИ ДРУГАРЯ ЧЕРВЕНЯКОВ - БСП отдавна се е превърнала в ХОЛДИНГ от ЕООД - та и ЕАД -та. КАКВА ЛЯВА ПАРТИЯ Е БСП И КАКВИ ВИЗИИ СА В ГЛАВАТА НА ОВЧАРОВ И ДРУГАРКАТА ОТ СЕЛО КРУШЕВО??ПРОМЯНА В ТЯХ И ТЯХНОТО ПОВЕДЕНИЕ НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА!ТЕ С ГЕРБ СА ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНО И СЪЩО УПРАВЛЕНИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още