IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест за по-високи заплати и в повече сектори организира КНСБ

В проекта на ДОО за 2018 г. се предлага масово около 5% увеличение на заплатите, а ние искаме поне 10%, каза лидерът на синдиката

17:24 | 19.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

КНСБ ще организира национално протестно шествие на 27 октомври в София, съобщи на извънреден брифинг президентът на синдиката Пламен Димитров. Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния.

Протестиращите ще имат две спирки - пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България, предава БТА.

Димитров отбеляза, че в КНСБ са анализирали подробно проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2018 г. за увеличение на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има претенции за повишаване с повече проценти, както и в повече сектори.

В проекта на ДОО за 2018 година се предлага масово около 5% увеличение на заплатите, а ние искаме поне 10% и повече, каза лидерът на синдиката. Той припомни, че исканията на Конфедерацията са за поне 10 на сто увеличение на заплатите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със сто лева всяка година.

Пламен Димитров отново заяви, че исканията нямат никакъв политически привкус и хората не желаят партии да се припознават в чисто синдикалната битка. 

Допълнителна мотивация за протеста е и предлаганото намаление в изплащането на болничните - през първите три дни да се плаща 50 на сто, а не 70 на сто, както е в момента. Според Димитров фалшивите болнични не могат да се ограничат чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за клас "прослужено време".

От КНСБ са избрали сградата на АИКБ като спирка на протеста, тъй като смятат, че председателят на Асоциацията се явява говорител на работодателските организации.

От КНСБ очакват около 6 хил. души да се съберат на протестното шествие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още