Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Протестиращи отново блокираха три кръстовища в София

През нощта няма арестувани, разговорите с протестиращите продължават и днес, съобщиха от СДВР

Протестиращи отново блокираха три кръстовища в София

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т.нар. Триъгълник на властта.

Вчера рано сутринта палатките им бяха премахнати при акция на полицията. На пл. „Независимост“ палатков лагер отново блокира движението по бул. „Цар Освободител“.

Пред БНР проф. Велислав Минеков от т.нар. Отровно трио коментира ситуацията с протестите. 

Още по темата
„Ами беше относително забавно. Бяхме много малко, а отрядът полицаи, който дойде, беше впечатляващ като размер, сила и мощ. Но някъде, може би към 4,30-5,00 си тръгнаха внезапно, което беше учудващо. Мислехме, че ще ни приберат всичките, но не се случи. Аз си позволих да държа пред тях дълга морализаторска реч. Може би се впечатлиха от поуките, които им споделих, и си тръгнаха затова. Казах им, че всъщност те са част от нещастието, което се е случило в нашата държава, че не могат да застанат на страната на мафията. Трябва да застанат на страната на честните, на почтените, на моралните, на тези, които искаме тези оставки“.

Тодор Стоянов, който е прекарал нощта в лагера до президентството, заяви, че палатките са сложени отново след 21 часа, когато протестът се е отправил на шествие оттам към Орлов мост.

„Останахме по-малко хора и започнахме да си поставяме отново палатките и шатрите. В този момент полицията започна да се опитва да ни убеди да се махнем оттук. Все повече полицаи взеха да се събират. Но явно, след като разбраха, че група се връща от Орлов мост, полицаите получиха заповед и отстъпиха. От този момент нямахме проблеми да си изградим отново лагера“, каза той.

„Оставаме, докато постигнем целта си – оставка на правителството, на главния прокурор“, подчерта протестиращият.

На пл. „Независимост“ палатките са разположени така, че линейка или кола със специален режим на движение могат да преминат.

По различна е ситуацията на кръстовището пред Ректората. Там палатки няма – протестиращите са направили заграждение от кашпи и пейки.

Най-плътна и с най-голямо присъствие е барикадата на Орлов мост. Първоначално нямаше, но впоследствие бе осигурен коридор за преминаване на линейки и други автомобили със специален режим на движение

Заради блокадите отново има промени в маршрута на градския транспорт. Промените са публикувани на сайта на Центъра за градска мобилност.

Тази сутрин главен инспектор Красимира Стоядинова от СДВР съобщи, че полицаи са опитвали да убедят снощи протестиращи на пл. „Независимост“ да преместят палатките си, но те категорично са отказали и дори призовали част от шествието, поело към Орлов мост, да се върне и да ги подкрепи. 

Няма арестувани през нощта, уточни тя.

На Орлов мост множеството направило барикади от кофи за смет, кашпи и други паркови елементи като пейки върху пътното платно. В резултат на тези действия в момента са изградени солидни и плътни барикади, които не позволяват преминаването на линейки, пожарни и други автомобили със специален режим.

Протестиращите категорично отказали да разговарят с полицейските служители и да отстъпят от позицията си. Дори започнали да събират камъни и бутилки „в случай, че бъдат атакувани“.

„На място направи впечатление, че на Орлов мост имаше изключително много жени, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях“, каза още гл. инспектор Стоядинова.

Тя допълни, че разговорите с протестиращите продължават днес с цел възстановяване на обществения ред и на движението по кръстовища.

„Уважаваме правото на протест на всички граждани, но призоваваме протестите да бъдат мирни, да се съобразяват със законовите разпоредби и да не пречат на всички останали в столицата“, каза още тя.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (50)

   1| 2| 3| 4| 5    
1
 
3
 
50
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Независимо кой ще продължи управлението протестът има своето значение! Не бива да оставим досегашния маниер на управляващите - демонстрация за безотговорност с хвърлени в лицето на народа оставки! Държавата не е ООД и нейните неуспехи се заплащат скъпо от собствениците и т.е. от нас гражданите!!! Как да разберем, дали се управлява от експерти, след като решенията се обуславят от нерационалност, незаконност и последвала, декларирана с оставка безотговорност!?!
2
 
2
 
49
khao до: megiddo
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
тоя вече е ясен, 2-3 дена му останаха, сега да видиме каскета как ще бъде изгонен! Там ще е голям зор.
4
 
2
 
48
преди 5 месеца
Крадецът от Банкя няма дълго да удържи.
5
 
3
 
47
khao до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
няма как да ми го обясниш докато виждаш избирателно алтернативите....
а ги виждаш избиратрлно, защото не следиш политическия живот у нас...

100 пъти ти казах че сега упраелява дпс, а бсп няма да управлява... след изборите!
3
 
3
 
46
Dr. Vatnikov до: Dr. Vatnikov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
***- KOMУНЯГИ

Още от Икономика и политика
Здравното министерство очаква 4,4 млн. дози от COVID ваксините до края на 2021 г