Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Протестите срещу законодателството за горивата ще бъдат преустановени

В следващите шест месеца търговците очакват корекции

гледано: 387   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Протестите срещу законодателството за горивата ще бъдат преустановени след предложението на министъра на икономиката Емил Караниколов за отмяна на закона за 6 месеца. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Петър Петков, член на УС на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Припомняме, че малките търговци са против измененията в  Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти. Законът бе обнародван в Държавен вестник на на 12 юли 2018 г. и с изключение на някои разпоредби влиза в сила през януари. 

Още по темата

Законопроектът предвижда регистрационен режим за фирмите, продаващи на едро и дребно горива, както и ежегодно обезпечение до 500 хил. лв. за петролните бази и складове. Необходимите гаранции за всяка бензиностанция са 20 хил. лв.

„Решението е някакво спасение за момента. Разчитаме, че за този период ще бъдат направени корекции и законът ще бъде гласуван във вариант, който да е удобен и за малките фирми. Въпреки че заставаме зад министъра на икономиката и сме доволни от решението му, протестната ни готовност остава“, каза Петър Петков в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според госта целта на текстовете на закона е ясна – отхвърляне на малките и средни компании. Като най-тежки за тях той определи разпоредбите за 1 млн. лв. уставен капитал и 500 хил. лв. банкова гаранция.

„Малките и средни дистрибутори продават средно по няколко хиляди литра гориво на ден. Големите продават по милиони обаче. Дневният оборот на тези компании е приблизително равен на исканата гаранция, докато малките ще изкарват тази сума за цяла година“.

Предвидените санкции също ще бъдат значителна тежест за бизнеса, отбеляза гостът. Той добави, че реално банковата гаранция може да бъде взета само с една санкция.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Зорница Мълчанкова – предприемач на проект със сърце