Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Протестният вот може да обърне предварителните нагласи

Епидемията гони избирателите от урните, прогнозира социологът Добромир Живков

Протестният вот може да обърне предварителните нагласи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Седмица преди редовните парламентарни избори се запазва дистанцията между основните политически играчи. ГЕРБ водят, на второ място са БСП, трети са "Има такъв народ". Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1026 лица над 18 години в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Още по темата

Шанс да прескочат бариерата за влизане в новото Народно събрание имат ДПС, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", а ВМРО са на ръба.

Според социолозите се очаква протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Социологът и управител на "Маркет линкс" Добромир Живков обясни, че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

„Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по-ниска избирателна активност“, прогнозира Живков.

Той съобщи, че намалява процентът на хората, които заявяват категорично, че ще упражнят правото си на избор. Социологът напомни, че при предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега техният брой е намалял до 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%).

„Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление“, посочи Живков.

По думите му социолозите от години предупреждават за подобен проблем. Той е на мнение, че 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател.

Според социолога цифрите няма да се запазят за новия парламент, защото винаги има първоначален кредит на доверие.

Графики: БТВ

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Протестът на превозвачите се отлага