Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проучване: Борбата с корупцията на най-високо политическо ниво трябва да е приоритет

Над 40% от анкетираните в социологическо проучване не биха подали сигнал за корупция заради страх от последиците

Проучване: Борбата с корупцията на най-високо политическо ниво трябва да е приоритет

Снимка: Pixabay

Разследването на корупцията на най-високо политическо ниво трябва да бъде основният приоритет в работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Тази позиция е изразена от 71,2 процента от анкетираните в изследване на асоциация "Прозрачност без граници", проведено юни 2018 г.

Данните от изследването бяха представени на национална кръгла маса, провела се в София, на която присъстваха депутати, юристи и представители на Антикорупционната агенция, предава БТА.

Следващият приоритет според анкетираните трябва да бъде разследването на корупцията в местната власт и сред служителите в централната администрация. Гражданите заявяват още, че трябва да се направят обществени кампании за формиране на нетърпимост към корупцията и обществото да се информира за резултатите от усилията на институциите в борбата с корупцията.

Анкетираните граждани посочват, че политическата корупция, злоупотребата с обществени средства и корупцията в съдебната система са сред най-големите обществени проблеми от формите на корупция.

Данните от изследването показват, че 24,5% от анкетираните биха подали сигнал за корупция до медиите, на второ място се нарежда полицията с 20 на сто, следвана от КПКОНПИ с 13,5 на сто, а в прокуратурата сигнал биха подали 10,1 на сто от гражданите. Над 40 на сто от анкетираните не биха подали сигнал за корупция. Причината е страх от последиците, както и разбирането, че длъжностните лица също са корумпирани.

Проучването посочва още, че около 33 на сто от гражданите биха съдействали на КПКОНПИ за разкриване на корупцията, ако не им отнеме много време и усилия. Ако са убедени, че ще се разследва безпристрастно биха съдействали 27,7 на сто, а 24,6 на сто биха го направили, ако останат анонимни. Едва 9,4 на сто биха съдействали при всички случаи.

Директорът на дирекция "Превенция на корупцията" в КПКОНПИ Трифон Трифонов изнесе данни, че досега комисията е направила 2200 проверки за незаконно придобито имущество, внесла е в съда 180 иска с цена над 310 млн. лв. , а влезлите в сила решения на съда са 21 за 12,5 млн.лв. Трифонов допълни, че в КПКОНПИ са постъпили досега над 700 сигнала, повечето от тях подадени от граждани, което било в пъти повече от преди.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 3 месеца
И как ще стане това когато за 27 години няма нито един осъден за корупция на високо ниво И на средно няма Това са илюзии че сега някои ще бъде осъден Още в зародиш корумпираните политици орязаха възможността да бъдат подавани сигнали за корупция като премахнаха анонимните сигнали Кои нормален човек с данни и доказателства за корупция ще подаде сигнал с името си длъжност Е Г Н Та те ще му разсипят живота Ще го разпънат на кръст ще го разнищат Ще съжалява 100 пъти че е подал сигнал О Боже

Още от Икономика и политика
Bulgaria Air е в топ 3 на най-желаните работодатели сред студентите у нас