IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провеждане на реформи и влизане в еврозоната очаква бизнесът от кабинета

Новото правителство трябва да подаде документи и за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие

10:56 | 28.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Членството на България в еврозоната е важно, отдавна отговаряме на критериите, много ползи биха произтекли от него. Това трябва да бъде основен приоритет на новото българско правителство. Това каза в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов в коментар на очакванията от страна на бизнеса към бъдещия кабинет.

Въпрос на политическо решение е подаване на заявка за членство и трябва да се случи в кратки срокове, категоричен е представителят на АИКБ, след като заместник-председателят на БСК вчера заяви същата позиция.

Според Добрин Иванов обаче не е реалистично да очакваме приемане в еврозоната скоро.

„Самият механизъм ERM II предполага поне две години изчакване. Практиката показва, че последните страни-членки, приети в нея – Балтийските страни, са прекарали в механизма между 7 и 10 години. Приемам, че дори и да бъдем приети в чакалнята на еврозоната, ще прекараме там по-дълъг период“, каза още Иванов.

По думите му освен членството в еврозоната, важно е и друго членство на страната ни. "Новото правителство трябва да поеме щафетата от служебното и да подаде документи за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това е важен български приоритет“, подчерта гостът.

Работодателите ще настояват приоритетно за провеждането на ключови реформи - във висшето и професионалното образование, трудовата миграция, пазара на труда, реформи за подобряване на бизнес средата – електронно управление и други.

Изпълнението им ще доведе до икономически растеж, каза Иванов. И допълни, че най-важното за бизнеса е политическа стабилност.

Още вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Някой няма ли да оспори моЙта аритметика ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Българския бизнес има прекалено високи очаквания към политици произхождащи от дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
majnata
преди 6 години
Приемането на еврото трябва да бъде подложено на всенародно обсъждане...после народът да не се чуди какво да си купи с пенсия от 100 евро , щото 'лябът ше е 3 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още