IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват работодатели в земеделието за нарушения на еднодневни договори

Инспекция ще има и за тези, които са регистрирали образци на договорите, но обработваемите от тях площи предполагат наемане на повече работна ръка

17:23 | 04.08.15 г.
Проверяват работодатели в земеделието за нарушения на еднодневни договори

Главна инспекция по труда е започнала от началото на август интензивни проверки в селското стопанство за спазване на трудовото законодателство, съобщиха от Инспекцията.

Ще се проверяват както работодатели, които не са проявили интерес към нововъведените трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден, така и такива, които са регистрирали образци на договорите, но обработваемите от тях площи предполагат наемането на повече работна ръка.

От 21 юли работодателите - регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация, в основна икономическа дейност "Растениевъдство" и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, напомнят от ГИТ.

Новият трудов договор не се регистрира в НАП, не се подава уведомление и за прекратяването му, тъй като той изтича с края на работното време. Трудовият договор не може да бъде различен от утвърдения с наредба образец, към него не могат да се прибавят или да се отменят клаузи. Плащането става в края на всеки работен ден срещу разписка, неразделна част от образеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още